Vrijstellingen en ontheffingen

Eigenaren van bestel- en vrachtauto’s kunnen in aanmerking komen voor een vrijstelling of ontheffing. Er zijn dan bepaalde voorwaarden waar iemand aan moet voldoen. Op deze pagina vertellen wij welke vrijstellingen en ontheffingen er zijn.

Bij de invoering van de zero-emissiezones (ZE-zones) zijn er overgangsregelingen. Nieuwere en schonere bestel- en vrachtauto’s hebben dan langer toegang tot de ZE-zones. Het kan zijn dat je geen toegang hebt tot de ZE-zones met jouw voertuig, omdat jouw voertuig een te lage emissieklasse heeft of te oud is. Soms worden er uitzonderingen gemaakt. We hebben het dan over vrijstellingen en ontheffingen. Een vrijstelling wordt bepaald op basis van het kenteken en krijg je automatisch. Een ontheffing moet je zelf aanvragen. Om in aanmerking te komen voor een vrijstelling of ontheffing, moet het voertuig of jouw situatie aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Mag je voertuig de ZE-zone (na een bepaalde datum) niet meer in? Kijk dan of je in aanmerking komt voor een van de onderstaande vrijstellingen of ontheffingen. Het is ook mogelijk om een gratis persoonlijk advies gesprek aan te vragen om jouw situatie te bekijken.

Vrijstellingen

Vrijstellingen gelden tot uiterlijk 1 januari 2030. Voor bestel- en vrachtauto’s zijn er verschillende voorwaarden:

 • Bestelauto’s

Je bestelauto is vrijgesteld als je aan een van onderstaande voorwaarden voldoet:
1. Het voertuig is, op het moment dat je een ZE-zone inrijdt, 40 jaar of ouder (oldtimer).
2. Je hebt een rolstoeltoegankelijk voertuig met een carrosseriecode SH of een bijzonderheidscode 70, 145, 146, 147 of 149.

Ben je in bezit van een bestelauto zonder een bijzonderheidscode, die je vanwege jouw handicap hebt aangepast voor meer dan €500 en wil je een ZE-zone inrijden? Dan kun je vanaf zomer 2024 een ontheffing aanvragen.

 • Vrachtauto’s

Je vrachtauto is vrijgesteld als je aan een van onderstaande voorwaarden voldoet:
1. Het voertuig is, op het moment dat je een ZE-zone inrijdt, 40 jaar of ouder (oldtimer).
2. Het voertuig heeft carrosseriecode 15, 16, 19, 23, 26, 27, 31 of aanduiding voor speciale doeleinden SB of SF en het voertuig is jonger dan 13 jaar.

Een idee krijgen van hoe deze voertuigen eruit zien? Kijk dan hier.

Ontheffingen

Voor bestel- en vrachtauto’s die niet onder een overgangsregeling vallen of zijn vrijgesteld komen de volgende ontheffingsmogelijkheden:

 • 12 dagontheffingen per voertuig, per zone, per kalenderjaar

De dagontheffing wordt verleend voor de duur van één kalenderdag, beginnend om 00:00 uur en eindigend om 06:00 uur de volgende dag. Er worden maximaal 12 dagontheffingen verleend per voertuig, per zone en per kalenderjaar.

 • Lange levertijden

De wachttijd voor het leveren van nieuwe voertuigen inclusief een eventuele opbouw kan flink oplopen. Dat is vervelend. Daarom kan je een ontheffing krijgen als je een nieuw uitstootvrij voertuig besteld hebt met de bevestiging van je order. Zo overbrug je de wachttijd en kan je met je huidige voertuig de stad in blijven rijden.

 • Geen uitstootvrij alternatief

Het kan voorkomen dat een voertuig nog niet in een uitstootvrije variant verkrijgbaar is. In dat geval kan ontheffing worden verleend. De beoordeling zal gedaan worden aan de hand van verschillende voertuig- en bedrijfskenmerken. De precieze voorwaarden hiervoor worden op dit moment uitgewerkt om een zo transparant en eerlijk mogelijke beoordeling te kunnen maken.

 • Bestel- en vrachtauto van particulieren

De zero-emissiezone is bedoeld om de zakelijke bestel- en vrachtauto’s uitstootvrij te maken. Het Rijk en gemeenten hebben daarom afgesproken dat particulieren die niet zakelijk gebruik maken van een bestel- of vrachtauto in aanmerking komen voor een ontheffing.

 • Voertuigen van gehandicapten, welke zijn aangepast voor € 500 of meer

Als jouw voertuig speciaal is aangepast om met de handicap het voertuig te gebruiken, en die aanpassing heeft €500 of meer gekost, dan kom je in aanmerking voor een ontheffing. Deze aanpassing is uiteraard verricht met het oog op de handicap.

 • Bijzondere voertuigen

De volgende vrachtauto’s komen in aanmerking voor een ontheffing tot ze de leeftijd van 13 jaar (Datum Eerste Toelating) hebben bereikt óf tot 1 januari 2030:

 • kermis- of circusvrachtauto
 • vrachtauto met een laadkraan met een hefvermogen van 35 tonmeter of meer
 • verhuisauto (vrachtauto die gebruikt wordt door een verhuisonderneming en bestemd voor het vervoeren van inboedels)
 • vrachtauto voor exceptioneel transport
 • Bedrijfseconomische omstandigheden

Als het vervangen van jouw voertuig door een uitstootvrij alternatief je bedrijf in directe financiële problemen brengt, bijvoorbeeld een dreigend faillissement, kan een ontheffing worden verleend. Dit wordt beoordeeld op basis van jaarverslagen, eventuele geplande investeringen en bedrijfsspecifieke aspecten.

 • Emissieklasse 6 bakwagens 2017 t/m 2019

Gemeenten en brancheorganisaties hebben gezamenlijk besloten om eenmalig een aanpassing te maken in de toegangsregels tot de zero-emissiezones (ZE-zones) voor emissieklasse 6 bakwagens. Met bakwagens worden alle vrachtauto’s bedoeld die geen opleggertrekker zijn. Bakwagens emissieklasse 6 met een Datum Eerste Toelating (DET) van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2019, zijn automatisch tot 1 januari 2028 ontheven van de ZE-zones.

 • Afwijkingsmogelijkheid

In enkele bijzondere gevallen komt een voertuig niet in aanmerking voor een andere ontheffing, maar zijn de gevolgen voor het bedrijf wel oneerlijk als de zone niet ingereden kan worden (bijvoorbeeld bij een pensioen met bedrijfsbeëindiging op korte termijn). In zulke bijzondere gevallen kan de gemeente afwijken van de toegangsregels en een ontheffing verlenen. Let op: dit is een maatwerkoplossing waarbij de gemeente per geval een aparte beslissing neemt.

 

Ontheffingen tot 1 januari 2030

Plug-in hybride vrachtauto (tot 1 januari 2030)
Een plug-in hybride vrachtauto kan je met een externe stekker opladen. Deze vrachtauto’s kunnen ontheffing krijgen, mits ze aantoonbaar elektrisch rijden in de zone. Hiervoor dien je op verzoek van de gemeente aan te kunnen tonen dat je binnen de ZE-zone elektrisch hebt gereden.

 

Aanvragen ontheffing

De ontheffingen voor Rotterdam kunnen naar verwachting in juli 2024 aangevraagd worden bij de website van het Centraal Loket. Op dat moment zijn ook de precieze voorwaarden om in aanmerking te komen voor een ontheffing bekend en de documenten die daarvoor aangeleverd moeten worden. Bij het Centraal Loket kunnen ook ontheffingen voor de andere ZE-zones in Nederland aangevraagd worden.

Het vastgestelde ontheffingenbeleid is hier te vinden.

Tot die tijd kun je met vragen terecht bij logistiek010@rotterdam.nl.

Actuele informatie over het Centraal Loket kun je hier vinden.

Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?