Subsidie voor efficiënte en schone bouwlogistiek

vrachtwagen van Breytner voor een bouwplaats

Bouwers die voor hun werkzaamheden binnen de ruit van Rotterdam minder ritten van en naar de bouwplaats maken of deze schoon uitvoeren, kunnen subsidie aanvragen voor de meerkosten die zij daarvoor maken. Eerder stelden gemeente Rotterdam en het Rijk al 1,3 miljoen euro beschikbaar voor de subsidieregeling Stimulering ritbesparing in de bouwlogistiek. Deze regeling is vernieuwd omdat Rotterdam schone en slimme bouwlogistiek wil blijven steunen. Aannemers kunnen een subsidie aanvragen tot een maximum van 150.000 euro. In totaal is een bedrag van 650.000 euro beschikbaar.

De subsidie is bedoeld als een bijdrage aan de meerkosten voor slimme en schone bouwlogistiek. Als aannemers minder ritten maken om Rotterdamse bouwplaatsen te bevoorraden en waar mogelijk met elektrische voertuigen, dragen zij bij aan vermindering van CO2-uitstoot en verbetering van de luchtkwaliteit en de bereikbaarheid van de stad.

Belangrijkste voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen voor subsidie zijn:

 • De bouwplaats is binnen de ring van Rotterdam
  Het bouwproject kan nieuwbouw of renovatie zijn en moet zich binnen de ring van Rotterdam bevinden.
 • De aannemer bespaart minimaal 50 vrachtritten
  Bouwers moeten voor de regeling een besparing van minimaal 50 ritten met vracht (materiaal en materieel) realiseren. De subsidie kan ook worden aangevraagd voor ritbesparing van personeelsvervoer. Inzet van collectief personenvervoer, door bijvoorbeeld inzet van een personenbus tussen bouwhub en bouwplaats, of lockers op de bouwplaats waar onderaannemers hun materiaal kunnen opslaan, kan deze ritten aanzienlijk verminderen.
 • De besparingen worden uiterlijk eind 2023 gerealiseerd
  De subsidie kan worden verkregen voor ritbesparingen of uitstootvrije ritten die tot eind 2023 in het project worden gerealiseerd.
 • De aannemer deelt kennis en ervaring
  Om meer partijen te laten leren van maatregelen voor slimme en uitstootvrije bouwlogistiek, vraagt de gemeente om mee te werken aan het verspreiden van de projectresultaten.

Subsidie aanvragen

Het aanvragen van de subsidie kan via de website van gemeente Rotterdam. Hier staat meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagproces.


Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?