Subsidie voor efficiënte en schone bouwlogistiek

vrachtwagen-van-breytner-voor-bouwplaats

De subsidieregeling Stimulering ritbesparing in de bouwlogistiek is vernieuwd. Bouwers in Rotterdam die minder ritten van en naar de bouwplaats kunnen maken en deze schoon uitvoeren kunnen subsidie aanvragen. De subsidie is vanaf 1 juli 2021 aan te vragen, er is een bedrag van 650.000 euro beschikbaar.

De subsidie is bedoeld als een bijdrage aan de opstartkosten voor slimme en schone bouwlogistiek. Als aannemers minder ritten maken om Rotterdamse bouwplaatsen te bevoorraden en waar mogelijk met elektrische voertuigen, dragen zij bij aan vermindering van CO2-uitstoot en verbetering van de luchtkwaliteit en de bereikbaarheid van de stad.

Belangrijkste wijzigingen

Omdat de subsidie is vernieuwd, zijn er een aantal wijzigingen ten opzichte van de oude subsidieregeling Stimulering ritbesparing in de bouwlogistiek liep van 1 januari 2019 tot 1 juli 2021. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Subsidie voor vermindering personeelsvervoer
    Waar de subsidie eerst alleen aangevraagd kon worden voor ritbesparing van materiaal- en materieelvervoer, valt nu ook ritbesparing van personeelsvervoer onder de subsidieregeling. Veel onderaannemers komen met de bestelauto naar de bouwplaats. Inzet van collectief personenvervoer, door bijvoorbeeld inzet van een personenbus tussen bouwhub en bouwplaats, of lockers op de bouwplaats waar onderaannemers hun materiaal kunnen opslaan, kan deze ritten aanzienlijk verminderen.
  • Minimaal 50 ritten besparen in plaats van 100
    Bouwers moeten in de nieuwe regeling een besparing van minimaal 50 ritten hebben, in plaats van 100 ritten.
  • Langere subsidieperiode
    De subsidie loopt niet 1,5 jaar, maar wordt voor 2,5 jaar aangeboden (of tot het maximale bedrag van de subsidieregeling is bereikt). De planningen in de bouw zijn vaak onzeker en projecten duren vaak meerdere jaren. Daarom is een langere subsidieperiode vastgesteld.

Subsidie aanvragen

Het aanvragen van de subsidie kan via de website van gemeente Rotterdam. Hier staat meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagproces.


Newsletter image

Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van: