Deze ondernemers gingen je voor

Laat je inspireren door je collega’s! Want deze ondernemers gingen je voor op weg naar nul. Ook jij kunt je verhaal met ons delen, neem daarvoor contact met ons op. Wil je stappen zetten maar weet je nog niet hoe, vraag dan een persoonlijk adviesgesprek aan. Wij helpen je op weg.

Bakwagen met aanhanger met daarin verkeersborden

W. van den Heuvel

Op weg naar nul

“Wij willen graag pioneren op dit gebied”

W. van den Heuvel is onder meer gespecialiseerd in het inzetten van tijdelijke verkeersmaatregelen. Daarvoor maakt het bedrijf heel wat kilometers – binnen en buiten de Rotterdamse stadsgrenzen, vaak met zware ladingen zoals hekken en verkeersborden. Commercieel manager Youri Ouwerkerk vertelt over het uitproberen van een Maxus eDeliver 9.

Waarom wilden jullie dit voertuig uitproberen?

Wij wilden ons inschrijven op een aanbesteding van de gemeente Rotterdam. Daar stond in: hoe ga jij ervoor zorgen dat jouw bedrijf over twee jaar geen uitstoot meer genereert?  Dat is voor ons lastig, want wij rijden best veel met zware spullen. Maar het was een mooie aanleiding om een pilot te starten. Zo zijn we bij Logistiek 010 terechtgekomen voor het uitproberen van deze elektrische open bakwagen.

Hoe beviel het?

De auto zelf is ontzettend fijn. Hij rijdt soepel. Maar hij vraagt veel stroom, zeker met belading. De auto heeft een actieradius van 150 km. We hadden wel het vermoeden dat de actieradius erg zou afnemen wanneer we met belading rijden, maar vonden het een interessant experiment en dachten: laten we hem nou eens gebruiken, en kijken of het echt zo is. Met belading neemt de actieradius met de helft af. Als lastwagen is dit voertuig daarom op dit moment nog niet geschikt.

Hebben jullie er toch iets uit kunnen halen?

We weten nu hoe het is om een dergelijk voertuig te gebruiken voor onze werkzaamheden. We weten hoe we moeten meten, dat we voor zware belading dus de helft van de actieradius kunnen gebruiken. Ook met een eventuele laadstrategie zijn we aan het experimenteren. Dit voertuig is met 6,5 meter namelijk te lang voor de standaard laadplekken. Dus hoe zouden we bijvoorbeeld onze routes kunnen optimaliseren? Ook zijn we benieuwd hoe de Metropoolregio Den Haag Rotterdam in de nabije toekomst laadfaciliteiten voor grotere voertuigen gaat realiseren.

Hoe kijk je tegen de toekomst aan?

Wij willen graag pionieren op dit gebied zodat we straks klaar zijn voor de invoering van de zero-emissiezone. We zijn hierin natuurlijk wel afhankelijk van de automarkt en lopen tegen die actieradius en trek- en laadvermogen aan. Maar we gaan manieren bedenken om het te laten werken, hoe dan ook. We hebben bijvoorbeeld het idee om met dependances in de Metropoolregio te openen, zodat we minder lange afstanden hoeven te rijden. We willen het trucje al geleerd hebben voordat de zone wordt ingevoerd.

Uitstootvrij vervoer ook gratis uitproberen?

Bekijk het aanbod hier

De Ongedierte Expert

Op weg naar nul

"Met een proefrit kun je je goed oriënteren"

Bas ’t Gilde van De Ongedierte Expert is enthousiast over het probeeraanbod voor elektrisch vervoer en de begeleiding daarin. De eerste elektrische bestelbus in hun wagenpark wordt volgende maand geleverd.

Hoe stuitte je op het probeeraanbod?

Ik was bij het Plug-In 010 event van Logistiek 010 in de Van Nelle Fabriek. Daar heb ik met diverse aanbieders van elektrische busjes gesproken. De logistiek makelaars van de gemeente Rotterdam waren er ook en zo kon ik meteen een proefrit regelen. Mooi initiatief! Ik raad het andere ondernemers zeker aan: maak daar gebruik van, want dan kun je je echt goed oriënteren.

Hoe is de proeftijd bevallen?

Heel goed. Ik kon de bus twee weken proberen, dus al mijn vijf chauffeurs konden er serieus gebruik van maken. Voor ons bleek de Maxus eDeliver3 het meest geschikt qua actieradius, ruimte en prijs. We kregen goede begeleiding van de dealer én we hebben subsidie aangevraagd. Nog steeds is het een heel bedrag, maar alle beetjes helpen.

Wat zijn de verdere plannen?

Als ondernemer zal ik een goede balans moeten zien te vinden tussen regelgeving en investeren in duurzaamheid enerzijds en een gezonde bedrijfsvoering anderzijds. Ik heb nog een aantal redelijk nieuwe dieselbusjes, daar wil ik nog wel mee blijven rijden. Op termijn worden deze uiteraard vervangen door elektrische voertuigen. In de Zero Emissie Zone rijden we straks natuurlijk alleen elektrisch.

Uitstootvrij vervoer aanschaffen?

Bekijk de subsidies hier

Twee jongens van Geezerbox verkleed in een auberginepak poseren bij een vrachtfiets op een grasveld

Geezerbox

Op weg naar nul

"We bezorgen ook tijdens de spits, dus willen een voertuig dat over het fietspad kan"

Studenten die geen zin hebben om naar de supermarkt te gaan en na te denken over het avondeten, daar zijn er in Rotterdam en Delft genoeg van. Speciaal voor hen is er Geezerbox: de maaltijdbox met simpele en betaalbare gerechten, bezorgd aan huis, optioneel met een kratje bier erbij.

Oprichter Okke vertelt over het uitproberen van uitstootvrij vervoer, omdat hun dieselbus vanaf 2025 de binnenstad van Rotterdam niet meer in mag.

Waarom wilden jullie een uitstootvrij voertuig proberen?

“Vanuit onze gekoelde opslag in Berkel en Rodenrijs rijden we momenteel eens per dag met een dieselbus op en neer naar de stad. Toen ik over de zero-emissiezone hoorde ben ik gaan informeren bij de gemeente. Toen bleek dat wij met onze bus de stad niet meer in mogen vanaf 2025. Via de gemeente hebben we een alternatief vervoersmiddel geprobeerd: de SunRider, een fiets met zonnepanelen en een grote bak achterop.”

Hoe beviel de SunRider?

“We wilden graag een vervoersmiddel dat over het fietspad kan, omdat we met onze bus vaak vaststaan in de file tijdens de spits, precies als we maaltijden willen bezorgen. Dat ging goed en qua laadruimte viel het mee: eigenlijk past alles wat we nodig hebben in de bak.”

Hoe gaan jullie verder?

We moeten kijken naar een oplossing voor koeling. In onze huidige bus zit een koelsysteem en de Sunrider heeft dat niet. Ook het kostenplaatje zullen we moeten bekijken. De Sunrider gaat het waarschijnlijk niet worden, maar ik heb er vertrouwen in dat we een geschikt voertuig gaan vinden voor 2025.”

Uitstootvrij vervoer ook gratis uitproberen?

Bekijk het aanbod hier

Twee mannen van meubelmakerij Rotterdam BV poseren voor hun zelfgemaakte vrachtfietsen

Meubelmakerij Rotterdam BV

Op weg naar nul

"We zijn allebei fietsers dus de stap naar de vrachtfiets was snel gemaakt"

Met een hele bus op pad met een paar schroeven en één machine. Dat kan anders, dachten Leonard Luitwieler en zijn compagnon Bart Ronde. Als meubelmakers hadden ze genoeg aan een fiets met een laadframe. De bak fabriceerden ze zelf. Economisch, duurzaam én fun. Want opvallen doen ze, in de stad. Voor groter vervoer denken ze na over samenwerken.

Wat gaf de doorslag voor jullie overstap?

‘Eerst reden we met een halflege bus de stad door voor onderhoud of lopende klussen. Zonde. We stonden meer in de file dan iets anders. We zijn allebei fietsers dus de stap naar de vrachtfiets was snel gemaakt. Groot materiaal doen we nog met de auto, maar dat is nu eens in de twee weken in plaats van drie keer per week.’

Hoe bevalt het fietsen?

‘Top. We zijn echt anders gaan denken en werken. Met de bestelbus was het puzzelen: ritjes inplannen, klussen op elkaar afstemmen, niet in de spits, dat soort dingen. Nu zijn we zo veel flexibeler. En het is lachen, want we trekken veel bekijks in de stad. Mensen spreken ons aan, komen zelfs achter ons aangerend om te weten waar we onze fiets vandaan hebben. Geweldige reclame dus ook.’

Hoe bereiden jullie je verder voor op de ZES-zone?

‘Het liefst willen we met de bestelbus ook de overstap naar nul maken maar voor die weinige ritjes is het wel kostbaar voor ons. We kijken nu naar mogelijkheden om elektrisch vervoer te huren of gebruik te maken van deelvervoer. Een andere serieuze optie is het vervoer van groot materiaal helemaal uit te besteden, bijvoorbeeld aan Vlot Logistics. Samenwerken dus met partners in de stad. We leveren dan iets in aan flexibiliteit maar het scheelt wel in de kosten.’

Meubelmakerij Rotterdam BV maakte voor de aanschaf en bestikkering van twee vrachtfietsen gebruik van de voormalige LabZES-subsidie. Kijk hier voor de huidige subsidies voor schone logistiek.

Benieuwd naar elektrisch vervoer?

Vraag dan direct een gratis adviesgesprek aan!

Man met rood vest poseert voor een zilver bestelbusje

De Engelse Fietsenmaker

Op weg naar nul

"Combi van aanschaffen én leasen is ook een optie"

Je fiets stuk of een onderhoudsbeurt nodig? De Engelse Fietsenmaker repareert aan huis of bij je bedrijf. Daarvoor rijden Peter den Engelse en zijn compagnon elk zo’n 500 kilometer per week door stad en haven. Om de stap naar nul te maken, probeerden ze de Renault Kangoo ZE uit in overleg met de logistiek makelaar van de gemeente.

En? Hoe bevalt elektrisch rijden?

“Fan-tas-tisch! Ik kan niet anders zeggen. Wat hebben we al die tijd gedaan met dieselbusjes? Ik rijd geluidloos, hoef niet te schakelen en het rijdt ontspannen. Ik ben echt positief verrast hoe soepel het gaat.”

Wat was voor jou dé aanleiding om elektrisch te proberen?

“Ik vind dat het met energietransitie totaal niet opschiet. Ik wil een bijdrage leveren op allerlei manieren. Onze privéwoning verduurzaam ik, net als onze werkplaats. Dan horen onze twee bussen met al deze kilometers die we maken er ook bij.”

Wat is de volgende stap?

“De Kangoo was voor ons net te klein, we moeten toch de rekken met al het materiaal erin kwijt. En het is best een investering. Nu kijken we naar de mogelijkheid om deels aan te schaffen en deels te leasen. De leasekosten strepen we weg tegen wat we normaal aan wegenbelasting, brandstof en onderhoud kwijt zijn. Voordat ik tot de aanschaf overga, bel ik eerst nog even met de logistiek makelaar om te checken of ik niets over het hoofd heb gezien.”

Benieuwd naar elektrisch vervoer?

Vraag dan direct een gratis adviesgesprek aan!

Van Omme & De Groot

Op weg naar nul

"We hebben net nog 5 elektrische busjes besteld"

Het Rotterdamse familiebedrijf Van Omme & De Groot is al 100 jaar actief. De projectontwikkelaar en bouwer realiseert nieuwbouw, renovatie en onderhoud in Rotterdam en ver daarbuiten. Zij doen dit met innovatieve werkprocessen en oog voor duurzaamheid, zo ook voor het wagenpark. Zij schaften 2 jaar geleden 2 elektrische bestelauto’s aan en hebben er onlangs 5 bijbesteld. Algemeen directeur Ruud de Schepper vertelt over de keuze.

Waarom willen jullie overstappen?

“Omdat we onszelf wilden verplichten ons in te zetten voor een beter milieu en klimaat zijn we al sinds 2016 ISO 14001 gecertificeerd. Dat betekent dat wij als organisatie systematisch werken aan de vermindering van de milieubelasting. Dat zie je terug in hoe wij bouwen, maar ook in ons wagenpark.

We hebben 45 personenwagens rondrijden, waarvan 10 er nu elektrisch zijn. We komen voor onze projecten veel in Rotterdam en Den Haag. Beide steden krijgen binnenkort een zero emissiezone. Daarom willen we ons wagenpark ook langzaam elektrificeren.”

Welke stappen hebben jullie gezet?

“Van de 45 bedrijfswagens hebben we nu 2 elektrische rondrijden. Deze Toyata Proace zetten we in voor onderhoudsprojecten voor corporaties. Daar rijden we met relatief licht materieel en hoeven we niet veel kilometers af te leggen.

Ook hebben we op onze locatie in de Spaanse Polder geïnvesteerd in 500 zonnepanelen. De elektrische voertuigen op die locatie laden we op met deze stroom.”

Hoe gaan jullie nu verder?

“Het bevalt goed dus we hebben 5 nieuwe elektrische bedrijfsauto’s in bestelling staan. Als de levertijden het toelaten, worden dat er binnenkort nog meer. Wel vragen we ons af hoe het straks moet met ons zwaarder vervoer. We hebben bijvoorbeeld een hoogwerker of een lift. Die moet mee op de aanhanger. De huidige bestelwagens zijn daar niet sterk genoeg voor dus we zijn benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen. Daarover blijven we in gesprek met de gemeente.”

Benieuwd naar elektrisch vervoer?

Vraag dan direct een gratis adviesgesprek aan!

Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van: