Zero-emissieloket voor ondernemers en particulieren

Vanaf maandag 1 juli 2024 kunnen ondernemers en particulieren terecht bij het Zero-emissieloket. Begin volgend jaar voeren meerdere gemeenten in Nederland een zero-emissiezone (ZE-zone) in voor bestel- en vrachtauto’s. Ondernemers en particulieren die in aanmerking komen voor een ontheffing kunnen deze vanaf maandag 1 juli 2024 online aanvragen via het Zero-emissieloket.

Ontheffingen

Het kan zijn dat een voertuig geen toegang heeft tot de ZE-zone maar in aanmerking komt voor een ontheffing. Bestel- en vrachtauto’s mogen alleen dan onder bepaalde voorwaarden toch de ZE-zone in. Er zijn bijvoorbeeld ontheffingen vanwege de lange levertijd van een uitstootvrij voertuig of vanwege bedrijfseconomische omstandigheden.

Ook particuliere eigenaren kunnen in aanmerking komen voor een ontheffing. De ZE-zone is alleen voor zakelijke bestel- of vrachtauto’s. Als particuliere eigenaar van een bestel- of vrachtauto moet je kunnen bewijzen dat je het voertuig niet voor een bedrijf gebruikt.

Vanaf maandag 1 juli 2024 kunnen ondernemers en particulieren terecht bij het Zero-emissieloket (voorheen: Centraal Loket) via:

rdw.nl/ontheffing-zero-emissie

Zero-emissiezone

Op 1 januari 2025 voeren 16 gemeenten een zero-emissiezone (ZE-zone) in en 13 gemeenten volgen later. Een zero-emissiezone is een gebied waarin alleen uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s mogen rijden. Bekijk hier welke gemeente een ZE-zone invoeren.

De ZE-zone wordt gefaseerd ingevoerd. Voertuigen die na 2025 nieuw op kenteken worden gezet moeten dan uitstootvrij zijn. Voor oudere voertuigen gelden verschillende landelijke overgangsregelingen en vrijstellingen. In de afbeelding hieronder zie je de toegangseisen.

Gemeenten voeren een zero-emissiezone in om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Dat zorgt voor een betere leefomgeving, een schonere lucht en een vermindering van de CO2 uitstoot. Er zijn al veel verschillende initiatieven om het verkeer in de binnenstad schoner en slimmer te organiseren.

Hulp bij overstap naar uitstootvrij

Het is belangrijk dat de stap naar uitstootvrij vervoer voor ondernemers haalbaar is. Daarom zijn er verschillende regelingen en subsidies beschikbaar waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Ook kunnen ondernemers gratis persoonlijk advies krijgen van een logistiek adviseur. Meerdere gemeenten bieden deze service gratis aan.

Benieuwd wat een logistiek adviseur voor jou kan betekenen? Bekijk deze korte video van Paul! Of vraag hier direct een adviesgesprek aan.

 


Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?