Wie zijn er samen op weg naar nul?

Links een groen vlak met de tekst 'samen op weg naar nul week. In het midden een collage van mannen die een papiertje met een boodschap voorhouden. rechts een gele bol met daarin de tekst 'dag 4 wie gingen je voor'.

Welkom bij dag 4 van de Samen op weg naar nul-week. Tot en met vrijdag 18 juni staat iedere dag een nieuw bericht online. Steeds een ander onderwerp in het kader van Samen op weg naar nul: nul inefficiënte ritten, nul uitstoot, nul opstoppingen. Voor een gezonde, duurzame en bereikbare stad.

In dit bericht vertellen we je wie je voorgingen op weg naar nul. We delen de inspirerende verhalen van je collega-ondernemers, zoals PostNL, Hageman-Dordrecht en Hego reiniging. Op onze website, lees je niet alleen hun complete verhaal maar ook dat van andere ondernemers. Verder lees je welke leden en partners deel uitmaken van de community. Voor wie het hele verhaal wil weten, vertellen we ook hoe Logistiek 010 is ontstaan.

Logistiek 010 groeit!

Ruim 1.700 partijen zijn al aangesloten bij Logistiek 010. Naast de algemene leden zijn er 5 organiserend partners, 62 convenantpartners en ruim 530 Ecostars-leden.

Inspiratie #1

Hageman-Dordrecht: efficiënt rijden en klanten ruilen

Beveiligings- en elektrabedrijf Hageman laat monteurs werken met mobiele werkbonnen, waardoor zij niet eerst naar de zaak hoeven te rijden voor alle benodigde informatie. Zo kunnen ze direct vanuit huis naar de klant gaan. Daarnaast denkt Hageman aan klanten ruilen met collega-bedrijven waarbij klanten die gevestigd zijn in andere regio’s worden overgenomen door collega-installateurs ter plekke. En andersom.

De volgende stap is om de kilometers die je maakt zo schoon mogelijk te rijden. Enkele monteurs gaan nu al carpoolen waardoor ze efficiënter rijden. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden van het elektrisch rijden om zo bij te dragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

– Sebastiaan Hageman, directeur Hageman-Dordrecht

Hageman-Dordrecht is algemeen lid van Logistiek 010. Lees hier hun hele verhaal.

Convenantpartners

Convenantpartners zijn organisaties die zich hebben verbonden aan de doelstelling en aanpak efficiënte en emissievrije stadslogistiek in Rotterdam. Ze beloven een aantal concrete actiepunten uit te voeren die bijdragen om dit doel te bereiken en ze denken mee bij de ontwikkeling van het gemeentelijk beleid dat daarvoor nodig is. Sinds de ondertekening van het Convenant ZES op 1 december 2020 hebben we alweer 5 nieuwe partners kunnen verwelkomen.

Inspiratie #2

PostNL: van diesel naar elektrische fiets

PostNL wil in 2025 in Rotterdam de post en pakketten volledig uitstootvrij bij de klant bezorgen. Daarom vervangt het bedrijf de bestelbussen geleidelijk door duurzame voertuigen, te beginnen met elektrische vrachtfietsen. Ook worden er op deze manier ruim 250 brievenbussen in de stad geleegd. Duurzamer, schoner én de stad is beter bereikbaar.

Op dit moment maken we in Rotterdam door de inzet van elektrische vrachtfietsen al 800 uitstootvrije bezorgkilometers per dag. In het algemeen zijn medewerkers die van de bus overstappen op de elektrische vrachtfiets heel positief. We merken ook dat ze het fijn vinden om bij te dragen aan een ‘betere’ stad.

– Monique Nijhuis, Manager Innovatie & Ontwikkeling van PostNL

Post NL is een convenantpartner van Logistiek 010. Lees hier hun hele verhaal. 

Ecostars-leden

Ecostars is een waarderingsprogramma van de gemeente Rotterdam dat je op weg helpt naar schone en slimme logistiek. Als je een adviesgesprek hebt gehad, ontvang je in ieder geval de Ecostars waardering van 1 ster. Kijk hier wie allemaal bij Ecostars is aangesloten.

Inspiratie #3

Hego Reiniging: vandaag een proefrit voor elektrisch in de toekomst

Glasbewassingsbedrijf en Ecostars-lid Hego wil straks alle 30 busjes wil vervangen door elektrische. Daarom gaat het bedrijf nu al in gesprek met Logistiek 010 voor de overstap. Maar eerlijk is eerlijk, door de pandemie is het voor de ondernemer nu allereerst keihard werken om rust in het bedrijf te krijgen. Toch heeft directeur Ed van Herk binnenkort een afspraak gemaakt voor een proefrit elektrisch rijden.

We weten dat de gemeente Rotterdam naar een Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek (ZES-zone) toewerkt. Het is alleen maar verstandig om daar nu al tijd in te investeren, zodat we het straks ook financieel rendabel kunnen uitvoeren. Daar moeten we met z’n allen aan werken: zo’n verandering komt niet uit de lucht vallen.

– Ed van Herk, eigenaar Hego Reiniging

 

Hoe is Logistiek 010 ontstaan?

De gemeente Rotterdam, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, evofenedex, Transport en Logistiek Nederland en De Verkeersonderneming zijn de initiatiefnemers van het eerste uur voor Logistiek 010. Zij zijn de organiserend partners. Sinds 2014 werken zij samen en zijn zij een programma gestart om de luchtkwaliteit en de bereikbaarheid van de binnenstad te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Het Stappenplan Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) beschrijft hoe Rotterdam aan deze doelen werkt.

Zien we je morgen weer?

Ben je nog niet aangemeld voor onze nieuwsbrief, doe dat dan vandaag nog. Dan geven we je morgen antwoord op veelgestelde vragen.

Laatste onderwerp:

#5            Vr 18 juni                Antwoord op veelgestelde vragen.

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Ken je andere ondernemers die deze informatie interessant vinden?
Stuur dit bericht door! Zo informeren we samen heel Rotterdam en laten we de community groeien.

Logistiek 010

Logistiek 010 vormt een community van bedrijven die goederen vervoeren of laten vervoeren, in en om Rotterdam. Hier delen we kennis en ervaringen over uitstootvrije stadslogistiek en vind je concrete handvatten, adviezen en tips om de overstap te maken naar schoon en slim vervoer.

Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?