Vernieuwd Ecostars-programma helpt ondernemers

Logo Ecostars

Samen op weg naar slimme en schone stadslogistiek

Ondernemers die stappen willen zetten op weg naar slimme en schone stadslogistiek kunnen zich nu aanmelden voor het vernieuwde Ecostars-programma van de gemeente Rotterdam. Het gratis programma biedt kansen voor ondernemers en zzp’ers in (de regio) Rotterdam die zich willen klaarmaken voor invoering van de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek die Rotterdam in 2025 invoert.

Advies op maat

Deelnemers aan het programma krijgen gratis advies op maat van logistiek makelaars. Zij kijken samen naar een goed moment om over te stappen op schoon vervoer, en geven meer informatie over elektrisch rijden en wat daarbij komt kijken. Op basis van de stappen die het bedrijf zet, krijgt de deelnemer een Ecostars-waardering toegekend.

Naast het rijden met uitstootvrije voertuigen wordt ook de inzet van slimme, logistieke oplossingen gewaardeerd, zoals efficiënt laden en het maken van minder kilometers. Ook kunnen deelnemers (online) bijeenkomsten bezoeken en zich aansluiten bij de community Logistiek 010. Hét netwerk voor ondernemers in de logistieke sector die kennis willen opdoen en delen over slimme en schone logistiek in Rotterdam. Samen zijn we op weg naar nul: nul inefficiënte ritten, nul uitstoot en nul opstoppingen.

Hoe werkt het?

  • Om ondernemers nog beter te kunnen informeren over en ondersteunen bij de overstap naar schone en efficiënte logistiek maken we onderscheid tussen vervoer in de stad en rond de stad.
    • Ecostars City richt zich op ondernemers die regelmatig in de binnenstad van Rotterdam rijden.
    • Ecostars Road richt zich op ondernemers die regelmatig op de wegen rondom Rotterdam rijden.
  • Het nieuwe waarderingssysteem is hierop aangepast (zie afbeelding). Rijden met brandstof aangedreven voertuigen in de stad is niet meer in de waardering meegenomen. En voor de brandstof aangedreven voertuigen die buiten de stad rijden is de waardering aangescherpt.
waardering-ecostars
Waardering Ecostars

Interesse?

Ben je een zzp’er of ondernemer (de regio) Rotterdam en wil je overstappen op duurzamer of elektrisch vervoer, dan kun je je aansluiten bij Ecostars. Alle informatie over Ecostars City & Road én hoe je aan kunt sluiten, lees je hier.

P.S.: ben je al Ecostars-lid, dan heb je van de gemeente een persoonlijke brief ontvangen met wat dit voor jou betekent. Mocht dat niet zo zijn, stuur dan een mail naar ecostars@rotterdam.nl.

ZES-zone

Op 1 januari 2025 wordt in Rotterdam de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek van kracht. Binnen deze zone moet de logistiek zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd, met alleen uitstootvrije voertuigen. Vanaf dat moment moeten in Rotterdam alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s in de Zero Emissie Zone Stadslogistiek (ZES-zone) uitstootvrij zijn. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 nog een overgangsregeling. Lees hier meer over de ZES-zone.


Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?