Nu ook subsidie voor uitstootvrije vrachtauto’s

Elektrische vrachtauto's van Breytner op een rij

Ben je ondernemer en ben je van plan een nieuwe, uitstootvrije vrachtauto te kopen of leasen? Vanaf 9 mei kun je gebruik maken van de nieuwe Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) van de Rijksoverheid. Afhankelijk van de grootte van jouw bedrijf en het type truck, varieert de hoogte van de subsidie tussen 17.800 en 131.900 euro.

Voorwaarden

Om de subsidie aan te kunnen vragen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo komen bijvoorbeeld alleen nieuwe, volledig uitstootvrije vrachtauto’s in voertuigcategorie N3 of N2 vanaf een gewicht van 4.250 kg in aanmerking voor de subsidie:

  • Voertuigclassificatie N2 bakwagen vanaf 4.250 kg
  • Voertuigclassificatie N3 bakwagen tot en met 18.000 kg
  • Voertuigclassificatie N2 bakwagen vanaf 18.000 kg
  • Voertuigclassificatie N3 trekker

De subsidie is alleen bedoeld voor ondernemingen of non-profitinstellingen en is aan te vragen vanaf maandag 9 mei 2022 om 9:00 uur tot 12:00 uur op 31 december 2022. Goed van start gaan? Check dan hier de checklist voor de aanvraag van de subsidieregeling.

ZES-zone

Geen uitlaatgassen van vrachtwagens of bedrijfsbusjes meer in de stad. Tussen de 30 en 40 grote steden door het hele land voeren vanaf 2025 net als Rotterdam een Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek (ZES-zone) in, zodat ze volledig schoon bevoorraad worden. Vanaf dan wordt het dus steeds moeilijker om steden te bevoorraden met traditionele dieselvoertuigen.

Snelle levering

Wanneer je nu een elektrische vrachtauto aanschaft, heb je niet alleen een financieel voordeel, maar bij een aantal merken wordt een uitstootvrij voertuig ook veel sneller geleverd dan een dieselvoertuig. Zoals bij vrachtautoproducent Scania, vertelt Bas van der Zanden, Director e-Mobility Benelux bij Scania: “We geven nu voorrang aan de productie van elektrische voertuigen, in plaats van de reguliere diesels. Waar de levertijd van een dieseltruck kan oplopen van 8 tot 10 maanden, is de levertijd van een nieuwe uitstootvrije vrachtauto slechts een paar maanden.”

Advies op maat

Is je interesse gewekt? Maar weet je niet hoe je het aan moet pakken of wil je weten of deze – of een andere – subsidie voor jouw bedrijf interessant is? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met een van de logistiek makelaars. Zij kijken met je mee en adviseren je over de overstap naar slim en schoon vervoer. Op een moment dat dat voor jou haalbaar en interessant is.


Array

Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?