Staatssecretaris Vivianne Heijnen en wethouder Vincent Karremans bezoeken HUB010

Op maandag 3 oktober bezocht Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Rotterdam. Op uitnodiging van wethouder Vincent Karremans kreeg zij op HUB010 een uniek kijkje in de Rotterdamse aanpak richting slimme en schone stadslogistiek. Tijdens het werkbezoek kreeg de staatssecretaris een beeld hoe Rotterdam werkt aan het verduurzamen van haar eigen wagenpark en op welke manieren ondernemers uit Rotterdam en omstreken de stap zetten naar elektrische vervoer en vernieuwde logistiek concepten. Hierbij is gesproken over de kansen, maar ook de uitdagingen die spelen én ingegaan op punten waarop het Rijk, gemeente en ondernemers kunnen samenwerken.

Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek in Rotterdam

Tijdens het bezoek stond voornamelijk de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek (ZES-zone) centraal. Tot nu toe hebben 26 andere gemeenten besloten om ook een ZES-zone in te voeren, met dezelfde kaders en toegangseisen. Uitgangspunt bij de invoering is dat het haalbaar moet zijn voor iedere ondernemer. De gemeente Rotterdam helpt ondernemers door inzet van o.a. subsidies, gratis proberen van elektrische bestelauto’s en cargobikes, gratis advies op maat bij de ondernemer thuis of op de zaak.

 

In gesprek met ondernemers

Na een korte introductie over de Rotterdamse aanpak en de ZES-zone gingen wethouder Karremans en staatssecretaris Heijnen in gesprek met ondernemers die onderdeel zijn van de community Logistiek 010. Ondernemers die in verschillende sectoren actief zijn van bouwlogistiek, tot servicelogistiek, tot bezorging van bloemen, tot aan catering. Allemaal krijgen ze te maken met de ZES-zone. Mede dankzij de gemeentelijke en Rijksondersteuning, werken deze ondernemers uit Rotterdam en regio aan het verduurzamen van hun vloot en bedrijfsvoering. Het terrein van HUB010 stond vol met hun elektrische voertuigen, van de zwaarste 50 ton trekker-oplegger tot aan een deel klus scooter.

Laadinfrastructuur

Veel ondernemers gaven aan dat er nog wel zorgen zijn over de laadinfrastructuur. De omvang van de opgave voor de ZES-zone is namelijk groot en de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk vormt een uitdaging. Met de Rotterdamse aanpak Logistiek Laden wil de gemeente voldoende laadpalen realiseren voor de logistieke sector. De gemeente werkt hierin nauw samen met marktpartijen, netbeheerder en de logistieke sector.

Hub010

De locatie voor het werkbezoek was HUB010. Met de HUB aan de stadsrand van Rotterdam is het mogelijk om de last mile slim en schoon uit te voeren. De last mile is de laatste schakel in het logistieke proces tot de ontvanger in stad. Op de locatie van HUB010 is het mogelijk om ladingen te bundelen, tijdelijk in opslag te nemen of over te laden naar één van de emissievrije voertuigen. HUB010 draagt hiermee bij een oplossing voor zero emissie stadslogistiek.

 


Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?