Rotterdam introduceert het uitproberen van elektrische voertuigen

Ondernemers die benieuwd zijn hoe het is om met een elektrisch voertuig te rijden, kunnen dat nu gratis* uitproberen. Bedrijven kunnen tijdens een proefperiode gebruikmaken van een elektrische bestelbus, LEVV, scooter of cargobike.

Ondernemers die met een brandstof aangedreven voertuig binnen de ZES-zone van Rotterdam komen, moeten binnenkort overstappen op schoon vervoer. Gemeente Rotterdam helpt met ‘het probeeraanbod’ bedrijven die benieuwd zijn naar deze transitie of die nog twijfelen over het type voertuig.

*De meeste voertuigen kun je gratis uitproberen. Voor enkele bakfietsen is een huurvergoeding van toepassing.

Advies over meest geschikte voertuig

Adviseur Paul van den Hurk van gemeente Rotterdam voert adviesgesprekken met bedrijven die aan de slag willen met de overstap naar schone logistiek. “Ik geef ondernemers advies op maat over welk voertuig het beste bij hun bedrijf past en wat de kosten zijn. Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal kilometers en de hoeveelheid lading die ze gemiddeld rijden. De meeste voertuigen kunnen ze via onze aanbieders direct uitproberen. We hebben momenteel de keuze uit dertig voertuigen.”

Benieuwd naar alle voertuigen van het probeeraanbod? Lees meer op deze pagina en vraag direct een adviesgesprek aan.

Ervaringen

 SUSAN BIJL

Het Rotterdamse bedrijf SUSAN BIJL – bekend van de kleurrijke, duurzame tassen en accessoires, maakte als één van de eerste gebruik van het probeeraanbod. Mede-eigenaar Vincent van Duin legt uit: ”Normaal gesproken rijden we voor de bevoorrading van onze winkel in het centrum ongeveer twee keer per week  met een benzineauto vanuit Kralingen.” Omdat het bedrijf op zoek is naar een duurzaam alternatief, probeerden zij een Opel Vivaro-e enkele dagen uit. “Het blijkt voor ons een uitkomst om een elektrisch busje in te zetten. Het rijdt prettig en biedt veel ruimte. In plaats van drie keer per dag op en neer, past de hele lading in één keer. Ook voor langere ritten zien we deze vorm van vervoer wel zitten, dus we gaan onderzoeken hoe we onze Caddy op korte termijn kunnen vervangen.”

J. van Stijn Tuinverzorging

Ook hoveniersbedrijf J. van Stijn was benieuwd naar de mogelijkheden voor elektrisch vervoer en reed een paar dagen met een Maxus rond. “Voor de meeste klussen ging het prima, maar voor klussen waar we zwaar gereedschap en materiaal nodig hebben, is het lastig. We rijden met zand, grond en een graafmachine rond. Soms hebben we een aanhanger nodig. Maar meer dan 1500 kg kan deze bus niet trekken. En de actieradius is in ons geval nog niet groot genoeg voor een hele dag.”

Voor Jasper was het goed dat hij elektrisch vervoer kon uitproberen. “Ik weet nu wat wel en niet kan. Misschien moet ik mijn processen anders inrichten. Maar ik hoop dat de technologie zich zo ontwikkelt dat er in de nabije toekomst ook een geschikte bestelauto is voor al onze werkzaamheden.”


Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?