Rotterdam heeft elektrische vuilniswagen

2 vuilnisophalers en 4 mannen in pak poseren voor een gouden vuilniswagen waarop 'goudtransport' staat

Een vuilniswagen die geen CO2 uitstoot en bovendien een stuk stiller is. Rotterdam heeft woensdag 29 mei officieel de eerste elektrische vuilniswagen van de stad in gebruik genomen.

Rotterdam wil dat in 2030 alle eigen voertuigen schoon zijn. Op dit moment rijden 162 elektrische en 244 hybride personenauto’s van de gemeente rond. Daarnaast zijn er twee hybride vuilniswagens en sinds woensdag dus een elektrische vuilniswagen. Daar komen er in het komende half jaar nog twee van bij.

Experimenteren

De elektrische vuilniswagens zijn voorlopig nog een experiment. Het is nog niet mogelijk om alle vuilniswagens elektrisch te laten rijden. Daarvoor is een veel groter laadstation nodig. Daarom kijkt de gemeente ook naar andere schone brandstoffen, zoals waterstof.

Arno Bonte – wethouder:

“Met deze elektrische vuilniswagen verminderen we niet alleen de uitstoot van CO2, maar zorgen we ook voor een schonere lucht.”

170 kilometer

De nieuwe vuilniswagen is volledig elektrisch en is sinds april uitvoerig getest. Op een volle accu kan de wagen ongeveer 170 kilometer rijden. Een vuilniswagen legt in Rotterdam gemiddeld 80 kilometer per dag af.

Het volledig opladen van het elektrische voertuig duurt ongeveer vier uur. Dat kan aan een laadpaal op de thuisbasis aan het Kleinpolderplein. Alleen al het realiseren van de laadvoorziening kostte meer dan een half jaar. Er zijn onder meer speciale kabels in de grond gelegd en er waren flinke aanpassingen nodig in het trafohuis.

Schone stad

Rotterdam werkt aan een energiezuinige en circulaire stad met schone lucht. Het doel is om in 2030 de CO2-uitstoot te halveren ten opzichte van 1990.

Bron: www.rotterdam.nl

Foto: Diane Bolhuis


Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?