Wat betekent dit voor jou?
Welkom bij dag 1 van de Samen op weg naar nul-week. Tot en met vrijdag 18 juni staat iedere dag een nieuw bericht online. Steeds een ander onderwerp in het kader van Samen op weg naar nul: nul inefficiënte ritten, nul uitstoot, nul opstoppingen. Voor een gezonde, duurzame en bereikbare stad.
We vertellen je hier alles over de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek, de ZES-zone.
Wat is de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek?
Vanaf 1 januari 2025 geldt in Rotterdam de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek (ZES-zone). De ZES-zone is een afgebakend gebied waarbinnen de logistiek zo efficiënt mogelijk moet worden uitgevoerd, met alleen uitstootvrije voertuigen. De zone geldt voor alle zakelijke bestel- en vrachtauto’s. Denk aan pakketbezorgers en verhuisdiensten, maar ook aan de voertuigen die winkels en bouwplaatsen bevoorraden. Heb je als ondernemer een brandstof aangedreven bestel- of vrachtauto, dan mag je daarmee straks de ZES-zone niet in. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot uiterlijk 2030 een overgangsregeling.
Waarom een ZES-zone?
Als het gaat om een gezonde en aantrekkelijke stad speelt mobiliteit een belangrijke rol. Binnen mobiliteit veroorzaakt stadslogistiek meer dan de helft van de vieze lucht in Rotterdam en heeft het een behoorlijke aandeel CO2-uitstoot. Tegelijkertijd hebben we mobiliteit en transport ook nodig in de stad. Een goede bereikbaarheid is essentieel om in de stad te wonen en te werken. Daarom heeft de gemeente Rotterdam, in lijn met het nationale Klimaatakkoord, besloten om vanaf 1 januari 2025 de ZES-zone in te voeren. Meer informatie over het ‘waarom’ lees je hier.
Hoe ziet de ZES-zone eruit?
De ZES-zone omvat een gebied binnen de ring van Rotterdam. Op deze kaart kun je de voorlopige zone bekijken en alvast uitzoeken of je met jouw voertuig binnen de zone rijdt en waar je je eventueel op moet voorbereiden. Deze zone wordt eind 2023/begin 2024 officieel vastgesteld.
Tip #1 – Bereid je voor en vraag een gratis adviesgesprek aan.
Wat zijn de toegangseisen voor deze zone?
De toegangseisen voor de zone zijn in lijn met de afspraken uit de nationale uitvoeringsagenda stadslogistiek. Zo is een uniforme toegangsregeling voor alle ZES-zones in Nederland ontstaan. Daarbij is rekening gehouden met de investeringen en de haalbaarheid voor zowel zzp’ers en kleine ondernemers als grote bedrijven.
De toegangseisen zijn als volgt:
- Alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s die ná 1 januari 2025 op kenteken worden gezet moeten emissievrij zijn in de ZES-zone.
- Plug-in hybride vrachtauto’s hebben tijdelijk, tot 1 januari 2030, toegang tot de ZES-zone, als zij daar aantoonbaar en handhaafbaar emissievrij rijden.
- Bakwagens Euro-VI die ná 1 januari 2020 en trekkers Euro-VI die ná 1 januari 2017 op kenteken zijn gezet, hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de ZES-zone.
- Bestelauto’s Euroklasse 5 hebben tot 1 januari 2027 toegang tot de ZES-zone.
- Bestelauto’s Euroklasse 6 hebben tot 1 januari 2028 toegang tot de ZES-zone.
- Alle bestel- en vrachtauto’s moeten vanaf 1 januari 2030 emissievrij zijn in de ZES-zone.
Tip #2 – Werk samen met andere ondernemers
Zien we je morgen weer?
Ben je nog niet aangemeld voor onze nieuwsbrief, doe dat dan vandaag nog. Dan ontvang je morgen alles over de overstap van diesel naar elektrisch. Met handige links en tips.
Volgende onderwerpen:
#2 | Di 15 juni | Van diesel naar elektrisch (en waar moet je dan aan denken)? |
#3 | Wo 16 juni | Hoe gaan we je helpen (en wat mag je van ons verwachten)? |
#4 | Do 17 juni | Wie gingen je voor (en wat kun je daarvan leren)? |
#5 | Vrij 18 juni | Antwoorden op veelgestelde vragen (FAQ) |
Meer weten?
Neem contact met ons op!
Ken je andere ondernemers die deze informatie interessant vinden?
Stuur dit bericht door! Zo informeren we samen heel Rotterdam en laten we de community groeien.