Plug In 010: meer dan 700 ondernemers aanwezig in de Van Nelle Fabriek

iemand presenteert een grote afbeelding van de zero-emissiezone tijdens een evenement
Foto: Frank de Roo

Meer dan 700 ondernemers waren op 28 maart 2024 aanwezig bij Plug In 010 in de Van Nelle Fabriek. Ze konden daar terecht voor persoonlijk advies, het probeeraanbod van elektrische voertuigen en informatie om zich voor te bereiden op de zero-emissiezone.

Allerlei soorten bedrijven die werken in de toekomstige zone, waren aanwezig. Van transportbedrijven, onderhouds- en installatiebedrijven, hoveniers, koeriersbedrijven tot bakkers. Ze hadden verschillende vragen: voor wie geldt de zone straks, welke uitzonderingen zijn er, welke subsidies zijn er en hoe kunnen zij de overstap maken naar uitstootvrij vervoer?

Vragen en uitdagingen

Tijdens een van de ‘Plug In Talks’ of een persoonlijk gesprek met experts konden de ondernemers terecht voor informatie of vragen stellen. Eén van de vragen ging bijvoorbeeld over het moment wanneer zij het beste de overstap kunnen maken. Een manager van een vastgoedonderhoudsbedrijf vertelde: “Wij hebben 3 dieselbussen rijden. Die willen we vervangen voor elektrische wagens. We hebben daarom een gesprek gehad over de juiste timing hiervoor. Dat was erg verhelderend.”

Foto: Frank de Roo

Het geschikte voertuig

Op het evenement konden bezoekers zo’n 40 uitstootvrije voertuigen bekijken, van elektrische vrachtfietsen tot bestelauto’s. Een muziekproductiebedrijf was op zoek naar een geschikt voertuig. “Ik heb een wagen nodig waar mijn apparatuur in past en die ik gewoon voor mijn deur kan parkeren.  Ik heb verschillende aanbieders gesproken en busjes bekeken. Ik weet nu waar ik op moet letten bij de aankoop.”

Foto: Frank de Roo

Laden

Laden en laadinfrastructuur was een ‘hot topic’, vooral voor bedrijven met zwaarder vervoer. Op het ‘laadplein’ konden zij terecht bij energiebedrijven en beleidsadviseurs van de gemeente voor advies. Een manager van een distributiebedrijf in de Spaanse Polder lichtte hun situatie toe: “Wij zijn bezig met het elektrificeren van onze zware voertuigen. Daarom zijn we op zoek naar de juiste locaties om deze op te laden. We zijn hier om te praten over nieuwe laadlocaties in de buurt.”

Foto: Frank de Roo

Persoonlijk advies

Ondernemers konden een gratis persoonlijk adviesgesprek krijgen, over bijvoorbeeld een kosteninschatting en subsidies. Een hovenier vertelde: “Ik wil weten wat ik moet investeren als ik mijn dieselbussen wil vervangen en wat ik onderdaan de streep overhoud. Het wordt een flinke investering, maar het is fijn om te weten dat er subsidies zijn.”

Plug In 010 gemist?

Kon je er niet bij zijn? Dan kun je veel informatie terugvinden op onze website. Doe hieronder de kentekencheck om erachter te komen of jij met jouw voertuig nog de stad in komt in 2025, of lees hier alles over de ZE-zone.

Heb je behoefte aan persoonlijk advies? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan en we komen bij je langs om te bespreken wat jouw bedrijf kan doen.

Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?