Vanaf 1 januari 2025 voert Rotterdam de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek (ZES-zone) in. Deze zone is een afgebakend gebied waarbinnen alle logistiek (bijvoorbeeld het vervoeren van goederen en het uitvoeren van diensten) efficiënt en alleen met uitstootvrije voertuigen uitgevoerd wordt. Dus minder ritten in de stad en zonder uitstoot van schadelijke stoffen.
Wat betekent dit voor jou?
Heb je als ondernemer een brandstof aangedreven bestel- of vrachtauto, dan mag je daarmee straks de ZES-zone niet in. De zone geldt namelijk voor alle zakelijke bestel- en vrachtauto’s. Denk aan pakketbezorgers en verhuisdiensten, maar ook aan de voertuigen die winkels en bouwplaatsen bevoorraden. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot uiterlijk 2030 een overgangsregeling.
Hoe wij jou helpen
Wij helpen je met antwoorden op al je vragen en de overstap naar slimme en schone logistiek goed voor te bereiden. Daarom organiseren we drie online informatiesessies over verschillende onderwerpen op het gebied van logistiek in Rotterdam waar je aan kunt deelnemen. Al je vragen kun je daar direct stellen.
Do 24 juni | 16.30 – 17.15 uur: | Introductie in Zero Emissie Stadslogistiek |
Do 1 juli | 16.30 – 17.15 uur: | Slimme stadslogistiek |
Do 8 juli | 16.30 – 17.15 uur: | Schone stadslogistiek |
Aanmelden kan nog steeds!
Vul daarvoor het formulier onder aan deze pagina in.
Programma
Introductie in Zero Emissie Stadslogistiek
24 juni, 16.30 – 17.15 uur
Dagvoorzitter: Floor Dieleman, gemeente Rotterdam
Zero Emissie Stadslogistiek – Jan Robbert Albrechts (gemeente Rottedam)
We stellen Logistiek 010 aan je voor en vertellen je alles over de ZES-zone, wat het precies inhoudt, wat de omvang is van de zone, wat de toegangseisen zijn en of de overgangsregeling voor jou geldt. Deze zone mag je vanaf 1 januari 2025 alleen in met uitstootvrije voertuigen, zoals een bakfiets, elektrische bestel- of vrachtauto. Daarnaast geven we tips voor slimme logistiek. Denk dan aan minder kilometers rijden, het bundelen van ladingen of uitstootvrij vervoer vanaf een centrale hub. In de infosessie van 1 juli gaan we daar nog dieper op in.
Advies op maat – Paul van den Hurk en Michael van Wijngaarden
In deze infosessie maak je ook kennis met de logistiek makelaars van gemeente Rotterdam: Paul van den Hurk (Van den Hurk Advies) en Michael van Wijngaarden (En Morgen). Zodat je een gezicht hebt bij degenen met wie je in een gratis gesprek advies krijgt dat helemaal past bij jou en bij jouw bedrijf. Deze afspraken zijn na de infosessie te maken via ecostars@rotterdam.nl.
Slimme stadslogistiek
1 juli, 16.30 – 17.15 uur
Dagvoorzitter: Floor Dieleman, gemeente Rotterdam
Oplossingen voor slimme logistiek
Logistiek makelaar Paul van den Hurk gaat in op oplossingen voor slimme logistiek. Denk dan aan efficiëntere routes rijden, het bundelen van ladingen buiten de ZES-zone en vanaf daar uitstootvrij rijden, switch naar kleinere voertuigen zoals een vrachtfiets of bundeling door anders inkopen.
Praktijkcases
Twee ondernemers delen hun ervaring de hand van praktijkverhalen:
- Bart Buerman, Bart at Work
- Julien Platenburg, Wijnkoperij Platenburg
Schone stadslogistiek
8 juli, 16.30 – 17.15 uur
Dagvoorzitter: Floor Dieleman, gemeente Rotterdam
Schone logistiek in de praktijk
Logistiek makelaar Paul van den Hurk laat je de praktische kanten van schone logistiek zien. Denk aan Total Cost of Ownership (TCO), financiële mogelijkheden zoals subsidies en belastingvoordelen en wat je kunt verwachten of waar je aan moet denken met betrekking tot de laadinfrastructuur. Ook hier laten we aan de hand van praktijkverhalen zien welke ervaring andere ondernemers hier al mee hebben.
Praktijkcases
Twee ondernemers delen hun ervaring aan de hand van praktijkverhalen:
- Andre Bakker, Weverling Groenproviders
- Raymond Kortekaas, Willems Vastgoedonderhoud
Logistiek 010
Logistiek 010 vormt een community van bedrijven die goederen vervoeren of laten vervoeren, in en om Rotterdam. Hier delen we kennis en ervaringen over uitstootvrije stadslogistiek en vind je concrete handvatten, adviezen en tips om de overstap te maken naar schoon en slim vervoer. Want een gezonde, duurzame en bereikbare stad, dat is waar we in Rotterdam aan werken. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, de binnenstad bereikbaar te houden en de CO2-uitstoot te verminderen.