In welke steden komen de eerste ZES-zones?

De locaties van de ZES-zones in Nederland

Geen uitlaatgassen van vrachtwagens of bedrijfsbusjes meer in de stad. Tussen de 30 en 40 grote steden door het hele land voeren vanaf 2025 net als Rotterdam een Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek (ZES-zone) in, zodat ze volledig schoon bevoorraad worden. Om te helpen bij de voorbereidingen op deze overgang heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met TLN, een interactieve kaart ontwikkeld met de conceptuele grenzen van de aangekondigde ZES-zones. Uiteindelijk zullen alle zones op deze kaart zichtbaar worden.

Interactieve kaart

Benieuwd waar de ZES-zones komen te liggen? Op deze kaart vind je de zones zoals nu bekend. De kaart biedt daarnaast veel relevante data over stadshubs, huidige milieuzones, bedrijfsterreinen, winkelgebieden en nog veel meer. De kaart geeft daarmee inzicht in de actuele mogelijkheden voor uitstootvrije bevoorrading. Zesentwintig steden hebben al formeel aangekondigd in 2025 een ZES-zone in te voeren. Naar verwachting loopt dat aantal rond de zomer op tot ongeveer dertig, verspreid over heel Nederland. Concreet betekent dat dat er in deze steden op termijn alleen nog volledige uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens rijden.

De komende tijd wordt de kaart aangevuld met nieuwe voorgenomen ZES-zones.

Bekijk hier de kaart.

Klimaatakkoord

In het klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2025 in minimaal 30 steden zijn waar een Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek is ingevoerd. De invulling van deze ambitie uit het klimaatakkoord ligt dus binnen handbereik. Dat is een belangrijke stap op weg naar volledig uitstootvrij wegverkeer in 2050. Het invoeren van deze zones scheelt in 2030 circa 1 megaton CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met de totale jaarlijkse uitstoot door aardgasgebruik van alle huishoudens in Den Haag en Rotterdam samen. Daarnaast wordt de lucht veel schoner. Het verkeer is in de stad de belangrijkste bron van luchtverontreiniging die mensen direct inademen.


Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?