Dit was Plug In 010

Pratende man voor een grote groep mensen bij een presentatie

Schilders, fietsenmakers, afvalophalers, transportbedrijven, stukadoors en cateraars. Honderden ondernemers die te maken krijgen met de ZE-zone kwamen vorige week naar Plug In 010 in de Van Nelle Fabriek. Verschillende achtergronden, één doel. Allemaal waren ze op zoek naar het antwoord op de vragen: wat is de impact van de zone op mijn bedrijf? En wat kan ik doen?

Veel bedrijven krijgen te maken met de ZE-zone. Omdat ze gevestigd zijn in de toekomstige ZE-zone, of omdat ze klanten of projecten hebben binnen de zone. Tijdens Plug In 010  konden ze terecht voor vragen, ontmoetten ze andere ondernemers en deelden ze suggesties met onze collega’s van gemeente Rotterdam.

Verschillende vragen

Sommige ondernemers waren vooral benieuwd naar de zone: waar komt deze precies en wanneer gaat de zone in? “Dat is voor ons belangrijk omdat ons bedrijf zich precies rond de grens bevindt. We willen weten waar we aan toe zijn”, sprak een afvalinzamelaar uit Rotterdam Zuid.

Groep mensen in een evenementenhal
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto: Robert Vos

Ook hadden ondernemers vragen over mogelijke oplossingen. De Engelse Fietsenmaker bijvoorbeeld was op zoek naar alternatieven voor zijn dieselbus. “We hebben onze bus eerder proberen te vervangen door een bakfiets, maar dat bleek niet haalbaar door de hoeveelheid gereedschap. We hebben op Plug In 010 geïnformeerd naar het type elektrische bestelbus dat voor onze werkzaamheden geschikt is.”

Sessies, persoonlijk advies en netwerken

Tijdens Plug In 010 konden ondernemers aanschuiven bij een van de gemeenschappelijke sessies. Hier werd uitgelegd wat de ZE-zone precies is, voor wie deze geldt en wanneer. Een logistiek makelaar liet aan de hand van verschillende scenario’s zien wat elektrisch rijden financieel kan opleveren en ondernemers die al stappen hebben gezet deelden hun ervaringen met het publiek.

Groep mensen die kijken naar een presentatie
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto: Robert Vos

Omdat de situatie voor iedere ondernemer anders is, was er op Plug In 010 ook ruimte voor persoonlijke gesprekken bij experts en konden ondernemers informatie inwinnen over verschillende uitstootvrije voertuigen.

2 mannen die een elektrische auto bekijken
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto: Robert Vos

Tussen de sessies door werd er druk genetwerkt. Zo was een groot bouwbedrijf op Plug In om kleinere aannemers te ontmoeten. “Wij werken veel met onderaannemers. Het is voor ons belangrijk dat zij de overstap gaan maken dus ik ben benieuwd wat de mogelijkheden voor hen zijn en hoe ver ze zijn.”

Suggesties van ondernemers

Naast vragen kwamen ondernemers ook met waardevolle suggesties. Waarom biedt de gemeente geen gesubsidieerde ombouw van voertuigen aan? Waar moeten snelladers komen? En waarom bestaat er nog geen deelconcept voor bestelauto’s? Allemaal wensen en ideeën die de gemeente Rotterdam zal meenemen in de voorbereiding van de ZE-zone.

2 mannen die staan te praten bij een laptop
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto: Robert Vos

Plug In 010 gemist?

Kon je er niet bij zijn? Dan kun je veel informatie terugvinden op onze website. Doe de kentekencheck om erachter te komen of jij met de busje nog de stad in komt in 2025, of lees hier alles over de ZE-zone. Lees hier alles over elektrisch rijden, subsidies en veelgestelde vragen. En bekijk hier welke uitstootvrije voertuigen je gratis uit kunt proberen.

Heb je behoefte aan persoonlijk advies? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan en we komen bij je langs om te bespreken wat jouw bedrijf kan doen.

Array

Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?