Circulair Afvalcollectief Katendrecht van start

Sinds 4 november is Katendrecht een nieuw duurzaam initiatief rijker: Circulair Afvalcollectief Katendrecht. Met het afvalcollectief wil de BIZ Het Hart van Katendrecht een afval- en emissievrij gebied van Katendrecht maken. Het bestuur van de BIZ, Oscar Circulair en gemeente Rotterdam hebbenafgelopen jaar de handen ineengeslagen voor dit afval- en grondstoffencollectief. De gemeente Rotterdam heeft dit initiatief een zetje kunnen geven met de LabZESsubsidie voor vernieuwende logistieke concepten.

Afval is in veel gevallen te gebruiken als grondstof, als we het op de juiste manier scheiden, inzamelen en verwerken. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het laten ophalen van hun bedrijfsafval. Het nadeel hiervan is dat veel verschillende inzamelaars het afval verzamelen, wat het proces inefficiënt maakt en zorgt voor vervuiling: de vuilniswagens rijden vaak en stoten vieze lucht uit.

Oplossing

Het Circulair Afvalcollectief Katendrecht biedt een oplossing voor de vele vervuilende vuilniswagens die op Katendrecht rijden. ‘Oscars’ – van Oscar Circulair – met een afstand tot de arbeidsmarkt, verzamelen dagelijks het afval en grondstoffen van alle ondernemers die zijn aangesloten bij het collectief. Dit doen zij met een licht en emissievrij voertuig (LEVV). Zo zijn er minder ritten nodig én worden de ritten met uitstootvrije voertuigen gereden.

Zo werkt het

Na de inzameling wordt het afval efficiënt opgeslagen (geperst, gebulkt) op een grondstoffenhub in de buurt. Vanaf daar wordt het met een vrachtwagen vervoerd naar een verwerker. Omdat er kleinere inzamelingsmiddelen gebruikt worden, is het mogelijk om zoveel mogelijk grondstoffen te scheiden en daarmee te redden van de verbrandingsoven.

Aansluiten

Het komende halfjaar sluiten in ieder geval 14 ondernemers aan. Elke maand komen er weer meer bij, afhankelijk van de einddatum van hun contract met de huidige afvalinzamelaar. Ondernemers op Kop van Zuid zijn ook welkom om aan te sluiten.

Het afvalcollectief op Katendrecht is een eerste stap naar een (bedrijfs)afval- en emissievrij Rotterdam. Daarnaast geeft het initiatief de kans aan Rotterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt om waardevol werk te doen.

Ook een innovatief concept?

Voor ondernemers met een innovatief concept dat de logistiek in Rotterdam schoner en slimmer kan maken, is subsidie beschikbaar. Tot eind dit jaar kunnen aanvragen voor deze subsidie worden gedaan. Meer weten over de LabZES-subsidie? Klik dan hier


Initiatief van: