Slimme logistiek

illustratie van een hub. Goederen van grotere bestelbussen en vrachtwagens worden in een hub overgeladen op kleinere voertuigen

9 oplossingsrichtingen

Rotterdam werkt aan slimme en schone stadslogistiek. We verminderen het aantal vervoersbewegingen en zorgen ervoor dat de ritten die toch nodig zijn schoon worden uitgevoerd. Een van de maatregelen die Rotterdam hiervoor neemt is het invoeren van een Zero Emissie Zone voor stadslogistiek (ZE-zone) op 1 januari 2025. Binnen deze ZES-zone moeten bestel- en vrachtauto’s alle ritten zo efficiënt mogelijk en uitstootvrij afleggen.

Hierbij kan het één op één vervangen van een brandstof aangedreven bestel- of vrachtauto door een uitstootvrije variant een mogelijkheid zijn. Maar in Rotterdam zoeken we de oplossing juist ook in het slim inrichten van de stadslogistiek. Het reduceren van ritten levert eveneens een positieve bijdrage aan gezonde, duurzame en bereikbare stad. Bovendien kan het ook een kostenbesparing voor bedrijven opleveren.

9 belangrijkste oplossingen voor slimme stadslogistiek

Rotterdam heeft de 9 belangrijkste oplossingsrichtingen voor efficiëntere stadslogistiek in kaart gebracht.

9-oplossingsrichtingen-slimme-stadslogistiek
9 belangrijkste oplossingen voor slimme stadslogistiek

In het Convenant Zero Emissie Stadslogistiek is ook de verhouding tussen het aantal afgelegde voertuigkilometers per logistiek segment* te zien, onderverdeeld in bestel- en vrachtauto’s. Daarnaast is per (sub)segment en voertuigtype aangegeven welke oplossingsrichtingen het meest kansrijk zijn en welk reductiepotentieel dit heeft.

Efficiënt en uitstootvrij

De bestel- en vrachtauto’s die, na het efficiënter inrichten van de stadslogistiek, alsnog de stad in moeten, moeten in de ZE-zone uitstootvrij zijn. Dat betekent dit dat deze volledig batterij- of waterstof-elektrisch zijn. Sommige voertuigcategorieën krijgen nog wat langer de tijd om over te stappen, tot uiterlijk 1 januari 2030. Lees hier meer over de omvang en de toegangseisen van de ZE-zone.

Advies op maat

Ben je benieuwd welke oplossingen voor slimme logistiek voor jouw organisatie kansrijk zijn. Vraag dan een gratis advies op maat aan. Eén van onze logistiek makelaars neemt de verschillende oplossingen voor slimme stadslogistiek met je door. Ze kijken in overleg wat mogelijk is voor jou. Lees hier meer of de mogelijkheden.

* Het Stappenplan Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) beschrijft hoe stadslogistiek in Rotterdam is verdeeld over zes logistieke segmenten: vers, stukgoederen, afval, express/pakketten, facilitair/service en bouw.

Meer weten over slimme logistiek? Lees onze artikelen, cases en blogs.


Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?