Vind jouw logistieke partner met Compose

Een geanimeerde afbeelding van een oranje vrachtwagen met daarboven 4 icoontjes.

Je logistieke processen efficiënter inrichten, de belofte aan je klant verbeteren én je bedrijf groener maken? Dat kan met Compose: het online matchingsplatform waar je als verlader je ideale samenwerkingspartner vindt. Samen kun je goederen combineren, magazijnruimte vinden of personeel uitwisselen. Bijkomend voordeel: samenwerking in de keten levert aantoonbaar verdere innovatie op. Met winst voor iedereen.

Logistieke uitdagingen

Met een lege vrachtwagen terugrijden na de bezorging aan de klant, aan wie je vervolgens een hoger tarief moet doorberekenen. Te late leveringen doordat je als vervoerder geen chauffeurs beschikbaar hebt. Goederen niet kunnen opslaan omdat er geen plek is in jouw warehouse. Of te weinig goederen hebben voor een transport, terwijl je klant om meer leveringen vraagt. En naast deze uitdagingen ook de CO2-uitstoot van je bedrijf willen verlagen.


Match made in heaven

Ondernemersvereniging evofenedex kwam op verzoek van haar leden met de oplossing: een online matchingsplatform voor verladers. Via Compose worden verladers met het juiste bedrijfs- én persoonlijkheidsprofiel aan elkaar gelinkt. Het werkt als volgt: je schrijft je – kosteloos – in op supplychainsamenwerking.nl. Je voert de route in van A naar B en beantwoordt een aantal vragen op basis waarvan een profiel wordt gemaakt. “Het soort bedrijf matchen is een ding, maar belangrijker nog is de persoonlijke klik”, zegt Manous Koopmans, projectleider vervoer bij evofenedex. De match op niet alleen de ‘hardware’ van een bedrijf, namelijk de goederen en de route, maar ook op de ‘software’, maakt volgens hem het verschil. “Als een bedrijf dezelfde waarden en cultuur deelt, dan is de kans dat de samenwerking ook bij onvoorziene omstandigheden goed blijft, groter.”

Risico’s uitsluiten

Is de match gemaakt, dan krijgt het traject een zorgvuldig vervolg. Voordat het tot een daadwerkelijke samenwerking komt, worden nog een paar zaken getoetst. Is er voldoende vertrouwen in elkaars capaciteiten? Welke juridische haken en ogen zijn er? Welke eigenschappen hebben de bedrijven verder met elkaar gemeen? “In een aantal stappen brengen we alle risico’s in beeld en lossen die op’’, aldus Manous. “Vervolgens gaan de bedrijven verder met een projectplan om de doelen van alle partijen te realiseren, waarbij evofenedex ondersteuning kan bieden.”

Wetenschappelijk onderzoek

Het idee ontstond een aantal jaar geleden en evofenedex pakte het meteen serieus aan. De ondernemersvereniging voor handel en logistiek – evofenedex is géén branchevereniging, benadrukt Manous – zocht samenwerking met de universiteit van Tilburg en later ook met de Hogeschool Rotterdam. Meer dan 50 studenten gingen bij leden aan de slag voor onderzoek en het ophalen van ingrediënten voor een passende en werkbare tool. Met Compose hebben verladers, wanneer zij beiden toestemmen, meer zicht op elkaars goederenstromen en kunnen zo hun logistieke proces veel beter inrichten en in de keten op elkaar afstemmen.

Nieuwe ideeën door samenwerking

“Een mooie bijvangst is dat door samenwerking vanzelf weer nieuwe ideeën oppoppen om dingen beter en anders te doen”, vertelt Nanne Schriek, collega van Manous en projectmanager Supply Chain Management. 75% van innovatie komt door samenwerking, slechts 25% van technologische vernieuwing, weet hij te vertellen. En dat mes snijdt aan twee kanten, zowel bij bedrijven intern als onderling. “Bedrijven vullen op Compose hun eigen transportdata in. Zo zien ze dat ze vanuit drie fabrieken van hun eigen bedrijf naar een en dezelfde opslaglocatie rijden. Dat nodigt natuurlijk uit om het intern anders te organiseren. Bij een match zien ze ook de transportdata van een collega vervoerder. Doordat vreemde ogen anders kijken, kunnen ze hun collega bevragen op zijn logistieke proces en samen tot andere en misschien wel betere oplossingen komen.”

De hele sector vooruit

Bij particulieren zijn deelconcepten al meer geland, zoals iemands auto gebruiken met Snappcar of een boormachine lenen bij de buren via Peerby. “Bij bedrijven moet het idee nog groeien, ook omdat er meer vanaf hangt”, zegt Nanne. “We koppelen geen concurrerende bedrijven aan elkaar; toch is vertrouwen de sleutel, want meer samenwerken komt de gehele keten ten goede. Daarom blijven we in gesprek met onze leden en gebruiken we onze verenigingsstructuur om zo onze achterban optimaal te bereiken. Gelukkig zien steeds meer ondernemers dat ze de focus op hun eigen bedrijf meer los moeten laten en moeten bijdragen aan het geheel. Het helpt dat wij daarin een neutrale partij zijn, zonder enig belang, behalve om de sector in zijn geheel vooruit te helpen.”

Regionale kansen en groei in deelnemers

Van de 15.000 leden die evofenedex telt, zijn er 75 aangesloten bij Compose. De meeste bedrijven komen uit Brabant en Zuid-Holland. Regionale samenwerking, daar zitten de kansen, volgens Manous en Nanne. Een bedrijf uit Groningen matchen aan een bedrijf uit Maastricht? Het kan, maar meestal zijn het toch de regionale handels- en productiebedrijven die elkaar vinden. Dat wordt daarom een speerpunt voor 2022: nog meer inzetten op regionale samenwerking. Voor volgend jaar maart staat nog een andere ambitie vast: groeien naar 100 deelnemers. Eind 2022 mogen dat er wat Manous en Nanne betreft dik twee keer zoveel zijn. Hun oproep aan verladers is dan ook simpel maar duidelijk: kom maar op!

Het moment is nu!

Het moment om in te stappen op Compose is nu, voegt Nanne er nog aan toe. De noodzaak om te verduurzamen wordt steeds urgenter, kosten lopen op en er is personeelstekort in bijna alle sectoren. Maar vooral: de tool is er! “Compose is klaar voor de uitgagingen waar stadslogistiek voor staat. Er ligt wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag én we zetten in op een persoonlijke klik. Dat moet iedereen toch aanspreken. Ook de Rotterdammer die via Compose zijn ‘niet lullen, maar poetsen’ maatje vindt.”

Doe je mee?

Deelnemen aan Compose is kosteloos en relatief eenvoudig. Mocht je moeite hebben om de data samen te stellen, dan helpt evofenedex je daar graag bij. Kijk voor meer informatie op: www.supplychainsamenwerking.nl of mail naar info@compose-sc.nl.

De voordelen van Compose op een rij

  • Meer goederen met minder vervoersbewegingen
  • Beter voor het milieu
  • Tevreden klant door lagere kosten en snellere levering
  • Besparing van logistieke kosten door efficiëntere inzet van logistiek materieel en inrichting logistieke processen
  • Meer innovatie door van elkaar te leren en elkaar te inspireren in de samenwerking
  • Betere doorstroming van verkeer en dus minder vertragingen

Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?