Samen impact maken vanuit stadshub

Stel je hebt een schoenenwinkel. En je moet zo’n 15 keer per dag pakjes aannemen. Of je bent leverancier en je rijdt voor één paar schoenen naar één klant. Dat kan veel efficiënter vinden Burger Warehousing B.V. en Lessgo. En schoner. Door goederen te bundelen op een plek en van daaruit te vervoeren. “Wij denken vanuit de verzender én de ontvanger.”

Die plek is een grote loods van 7.500 vierkante meter aan de rand van de stad, strategisch gelegen aan de Waalhaven én gunstig ten opzichte van weg-, spoor- en binnenvaartverbindingen. Begin april opende het Rotterdamse transportbedrijf Burger Warehousing de deuren van deze nieuwe Rotterdamse stadshub. Aanleiding was om hun trouwe klanten, waaronder een groot aantal containerschepen, beter te bedienen. “Onze klanten zoeken last mile delivery, wij maken deze groen door de hub duurzaam in te richten met elektrisch vervoer”, vertelt directeur George Broeders.

Samenwerking

Voor de kleinere verzendingen werkt Burger Warehousing samen met Lessgo, convenantpartner van Logistiek 010. Een jong bedrijf van de broers Iwan en Odaccar Blokker, dat goederen vanuit bedrijven uitsluitend schoon de stad in vervoert via bakfiets, elektrische bus of over water. De stadshub van Burger wordt hun vaste stek. De twee bedrijven vonden elkaar via hun netwerk en op grond van hun vergelijkbare DNA van logistiek, verduurzaming, innovatief en pragmatisch.

De elektrische bus van Lessgo wordt ingeladen vanuit de stadshub

Helpen opstarten

Burger Warehousing is onderdeel van de Koninklijke Burger Groep die al 3oo jaar bestaat. Daartegenover staat Lessgo dat 3 jaar op de teller heeft staan. Een perfecte combi van kennis, ervaring en frisse nieuwe ideeën. “Net als wij, vindt Lessgo verduurzaming belangrijk”, vervolgt George. “Wij hebben de ruimte, de kennis en de financiële middelen. Dat moeten we niet alleen voor onszelf houden; we willen juist een innovatieve, jonge club als Lessgo vooruithelpen.”

Met het project geeft Lessgo invulling aan de actiepunten die zij hebben opgesteld in Convenant ZES. Benieuwd welke dat zijn? Bekijk het hier.

Bewustmaken

Momenteel is een derde van de hub ingericht voor duurzaam transport. Meer ruimte reserveren voor schone en slimme stadslogistiek is het doel, en dat kost tijd. Klanten bewust maken van verduurzaming zien George en Iwan zeker als hun taak. Iwan: “Wij staan voortdurend in contact met zowel de verzender als de ontvanger. We zouden een kans laten liggen als we niet op zijn minst het gesprek aangaan over verduurzaming. Daarom stellen we steeds de vraag: kan het anders, lees: schoner en slimmer? Vaak willen klanten daar echt in mee. Sommige gaan zelfs over tot een levering van 1 of 2 keer per week.”

Transparant

Behalve schoner transport en minder vaak op en neer rijden, is het doel ook ladingen bundelen. Digitalisering is daarin een belangrijke factor. Systemen die levering en ontvangst, hoeveelheden, routes en planning in kaart brengen. Burger en Lessgo koppelen hun systemen aan elkaar zodat alles zo goed mogelijk op elkaar afgestemd kan worden. “We kunnen niet in elkaars keuken kijken, daar hoeven bedrijven die met ons willen samenwerken niet bang voor te zijn”, zegt George. “Maar wat we moeten weten van elkaar, weten we. Als dat soepel verloopt, wordt het zo efficiënt dat we ook winstgevend kunnen zijn.”

Jaren geleden was dat nog de uitzondering; nu ben je de uitzondering als je niet meedoet.

Voordelen voor de klant

Uiteindelijk kent de hub vooral voordelen, vindt Iwan. “Ondernemers hoeven niet meerdere keren per dag klaar te staan om pakketjes in ontvangst te nemen. Ook wordt het rustiger in de stad omdat busjes niet meer af en aan rijden of overal laden en lossen; de meeste ondernemers vinden dat erg prettig. En ze dragen bij aan een beter klimaat. Jaren geleden was dat nog de uitzondering; nu ben je de uitzondering als je niet meedoet.”

Hoe voller, hoe beter

Automatiseren en volume creëren, dat is waar Burger Warehousing en Lessgo op inzetten de komende tijd. “Hoe voller de bus, hoe beter”, grapt Iwan. “Het helpt ons als jong bedrijf om sneller rendabel te zijn, zeker in deze tijden van crisis. Normaal gesproken trekken we twee jaar uit voor een nieuwe vestiging, zoals in Rotterdam. We hopen die tijd door onze samenwerking met de helft te verminderen.” En, besluiten ze allebei: ze willen met veel plezier blijven samenwerken en écht impact maken op schone en slimme stadslogistiek.

Ook schoon en slim vervoeren vanuit de Rotterdamse stadshub? Neem contact op met:

www.burgerwarehousing.nl
www.lessgo.nl


Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van: