Eerste regionale chauffeurswedstrijd

4 mannen waarvan 3 een bokaal ontvangen

Een zonovergoten 29 oktober was het decor van de eerste Rotterdamse wedstrijddag. ‘Het idee voor deze dag is 2 jaar geleden ontstaan. En ik ben blij dat het nu eindelijk zover is,’ aldus Jeroen Maijers, Teamleider Verkeer en Vervoer bij de gemeente Rotterdam. Op de wedstrijddag streden 11 chauffeurs om de titel ‘Beste chauffeur van Rotterdam’. Aan het eind van de dag ging Ronald Spaans van Euser er met de titel vandoor.

Eerste regionale chauffeurswedstrijd

De chauffeurswedstrijd in Rotterdam was een primeur: het was de eerste keer dat een gemeente een wedstrijd als deze organiseerde. Landelijk gebeurt dit al veel langer. De Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten (OSC) organiseert dit soort wedstrijden al sinds 2000. Die zijn specifiek voor vrachtwagenchauffeurs. Deze jarenlange ervaring was een belangrijke reden OSC in te schakelen bij de organisatie van de wedstrijddag in Rotterdam. Op de wedstrijddag was Willem Bos, voorzitter van OSC, uiteraard ook aanwezig. Bos vertelt: ‘Ik vind het erg mooi dat we dit voor de gemeente Rotterdam hebben kunnen verzorgen. En ik moedig dit soort initiatieven zeker aan. Als meer gemeenten dit gaan doen, is dat hartstikke mooi.’

BestDriver-app zorgt voor 5% brandstofbesparing

In Rotterdam maakt een groot aantal chauffeurs al een paar maanden gebruik van de BestDriver-app. Deze app, die CGI in samenwerking met de gemeente Rotterdam en DHL ontwikkelde, geeft chauffeurs inzicht in hoe zuinig zij rijden. Tegelijkertijd krijgt een chauffeur via de app direct tips om nog zuiniger te rijden. Dit is mogelijk doordat de app is gekoppeld aan het in-carsysteem van het voertuig én aan een (real-time) big data-platform. De app levert dus ook echt wat op. Daarnaast eindigde de app bij de ICT Milieu Awards van 2016 in de top 3. Het rijden met de app heeft tot nu toe een brandstofbesparing van 5% opgeleverd.

De winnaars van 2016

Iedereen die aan de wedstrijddag heeft meegedaan, is per definitie een winnaar. Zij horen namelijk bij de laatste 11 van de 200 chauffeurs die zich voor de wedstrijd hebben aangemeld. Maar er kan er maar één de beste zijn. Dat was Ronald Spaans van Euser. De tweede en derde plek waren voor Cees Verdoold (De Rijke) en Orpheo Park (DHL). De prijzen werden uitgereikt door Pex Langenberg, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur bij gemeente Rotterdam. Daarnaast waren er nog startbewijzen te vergeven voor de beste vrachtwagenchauffeurs in deze Rotterdamse strijd. Zij doen namelijk automatisch mee de de landelijke wedstrijddag (georganiseerd door OSC) op 17 december. Namens Rotterdam zijn dat Cees Verdoold (De Rijke) en Patrick Grolle (HZ Logistics).

Doel van de chauffeurswedstrijd

Om de luchtkwaliteit in de binnenstad te verbeteren, heeft gemeente Rotterdam een duidelijk doel: geen uitstoot meer door transport en logistiek in de binnenstad in 2020. De Rotterdamse chauffeurswedstrijd was één van de projecten die hieraan heeft bijgedragen. En met resultaat. Via dit project worden chauffeurs enerzijds bewust van hun rijgedrag en hun invloed op de luchtkwaliteit. Anderzijds stimuleert het bedrijven om in-carsystemen in te zetten voor duurzaam rijgedrag. Het oordeel van de aanwezigen en de deelnemers op de wedstrijddag was positief. Daarnaast waren de meesten van mening dat er zeker een vervolg op deze dag moet komen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de Rotterdamse wedstrijddag en Logistiek010? Neem dan contact op met dhr. R. van der Wulp van de gemeente Rotterdam via: r.vanderwulp@rotterdam.nl.


Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?