Parcls verduurzaamt pakketbezorging door bundeling

Parcls Logo

Zes jaar na de opening van de eerste vestiging in Amsterdam is Parcls klaar voor de uitrol naar andere grote steden. Op 14 maart opende de pakketservice het eerste buurtpakketpunt in de Schilderstraat in Rotterdam. En daar blijft het niet bij als het aan CEO Marlies van Lohuizen ligt: ‘Alles wat met pakketten te maken heeft willen wij verduurzamen.’

“Het aantal pakketjes groeit met 6-10% per jaar. Pakketten van verschillende vervoerders worden in aparte ritten thuisbezorgd. Dat is niet efficiënt en levert onnodig veel vervoersbewegingen op, vaak ook nog met vervuilende dieselbusjes. Dat vraagt om een duurzamer alternatief”, legt Marlies uit.

Minder vervoersbewegingen door bundeling

Parcls is dat alternatief, voor consumenten én bedrijven. Wie online iets bestelt, kan pakketten later gebundeld afhalen, of emissievrij per elektrische bakfiets thuisbezorgd krijgen. Het pakket kan ook weer door Parcls worden opgehaald bij een retourzending. Hiermee worden zo’n 30% van vervuilende ritjes in de stad bespaard. “De CO2-besparing is ongeveer 0,13 kg per pakket bij afhalen. Wij gaan richting de 500 pakketten per dag, per winkel. Dat levert een CO2-besparing van 60kg per winkel op”, vertelt Marlies.

De elektrische cargobike van Parcls

25.000 huishoudens in Rotterdam

Het eerste buurtpakketpunt in Rotterdam komt in de Schilderstraat, in het verlengde van de Witte de Withstraat. Vanaf vandaag kunnen zo’n 25.000 huishoudens die in het verzorgingsgebied wonen zich aanmelden en gebruikmaken van de diensten van Parcls.

Gebruikers kunnen direct impact maken op het milieu door zich te registreren bij Parcls, zegt Marlies. “Het is mooi dat consumenten met een simpele handeling een bijdrage kunnen leveren. Daarbij is het afhalen van pakketten de meest duurzame optie. Vaak moet je toch de deur uit voor een boodschap, dan kun je meteen je pakket ophalen.”

Meer dan een pakketpunt

Volgens Marlies is Parcls meer dan een pakketpunt. “Wij willen een pakketpunt zijn met toegevoegde waarde. Dat doen we door extra diensten aan te bieden, zoals het ophalen van pakketten, maar ook door bij te dragen aan verduurzaming van de gehele pakketketen.”

Parcls is namelijk bezig met verschillende projecten. “We hebben in Amsterdam een pilot lopen waar we karton van de pakketten bij het buurtpunt verzamelen. Mensen kunnen hun pakket meteen uitpakken en het karton weggooien. Op den duur willen we het karton ook ophalen bij mensen thuis en het recyclen.”

“Ook willen we gaan samenwerken met grote retailers. Pakketten die niet kunnen worden afgeleverd gaan nu vaak eerst weer de stad uit, terug naar het distributiecentrum. Door samen te werken met retailers kunnen we hier ook nog een slag slaan.”

 Samenwerking

De sleutel tot succes is volgens Marlies de samenwerking met andere grote postbedrijven. “Alleen door samen te werken kunnen we nog meer verduurzamen. Bedrijven verliezen daarmee misschien hun ‘alleenrecht’ op bepaalde diensten, maar als we daar doorheen weten te breken, kunnen we samen meer bereiken.”

 Als het aan Parcls ligt, blijft het in Rotterdam niet bij één vestiging. “In grote steden zoals Rotterdam willen we op korte termijn vijf winkels per stad openen. We werken toe naar 100 winkels in Nederland.”


Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van: