Afvalinzameling zonder overlast: Oscar Circulair maakt Rotterdam schoner

Foto: Jan de Groen

Minder vrachtwagens, efficiëntere afvalstromen

Overvolle containers, grote afvalwagens die de weg blokkeren en grondstoffen die verloren gaan in de verbrandingsoven – dat kan en móet anders. Oscar Circulair bewijst in Rotterdam dat afvalinzameling efficiënter, schoner en socialer kan. “Met kleine elektrische voertuigen en slimme logistiek halen we afval op zonder de stad te belasten”, zegt Remco Wagemakers, CEO van Oscar Circulair.

“Wat wij zagen, is dat er in een straat meerdere inzamelaars achter elkaar met een grote kraakperswagen rijden. Dat is niet houdbaar voor de toekomst. Niet qua uitstoot, niet qua congestie en niet qua leefbaarheid”, legt Remco uit.

‘Wij komen achter de voordeur inzamelen’

In plaats van dat iedere ondernemer zelf een afvalverwerker kiest, bundelt Oscar Circulair de inzameling. Twee keer per dag rijden hun lichte elektrische voertuigen (LEV) door het gebied en halen gescheiden grondstoffen op. Dit afval wordt vervolgens op een hub aan de rand van de stad geperst en gebulkt, zodat er slechts één vrachtwagenrit nodig is om het naar de verwerker te brengen.

“Wij kunnen net naast de weg staan en laden en lossen zonder het verkeer op te houden. Ondertussen zorgen we ervoor dat afval beter wordt gescheiden, omdat wij niet anoniem zijn. Wij komen echt in de zaak en controleren op zuiverheid. Dat zorgt ervoor dat niemand denkt: dan gooi ik het maar bij het glas, want dat is direct zichtbaar.”

‘Niet een anonieme kliko die buiten staat’

Oscar Circulair werkt al in verschillende Rotterdamse wijken, waaronder Katendrecht en de Kop van Zuid. Hier wordt samengewerkt met ondernemersverenigingen en de gemeente om collectief een zero-waste aanpak te realiseren. “Iedere ondernemer in Nederland is verantwoordelijk voor zijn eigen bedrijfsafvalcontract. Maar als je dat collectief organiseert, kunnen we dat slimmer en schoner doen. En omdat we letterlijk bij de ondernemer over de vloer komen, zien we direct wat er beter kan.”

Foto: Jan de Groen.

Meer scheiding, minder restafval

Ondernemers die overstappen naar Oscar Circulair zien hun restafval drastisch dalen. “We zeggen altijd: als je bij ons klant wordt, moet je minimaal vijf stromen scheiden. Dan zie je dat klanten die eerst 60 tot 70 procent restafval hadden, binnen een kwartaal op 30 procent zitten. De rest zijn allemaal waardestromen.” Dit doet Oscar Circulair onder andere door restafval duurder te maken en gescheiden grondstoffen goedkoper. “Daardoor ontstaat er een financiële prikkel om beter te scheiden.”

Oscars

Naast een circulaire aanpak heeft Oscar Circulair een sociale missie. De ‘Oscars’ die het afval ophalen en begeleiden bij het scheiden, zijn vaak mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We halen ze overal vandaan en we krijgen ook veel mensen die zichzelf melden. Dat is ontzettend leuk om te zien. We bieden hen een stabiele werkplek en een rol waarin ze zichtbaar bijdragen aan een schonere stad.”

De zero-emissiezone: uitdaging én kans

Met de invoering van de zero-emissiezone in Rotterdam staan traditionele afvalinzamelaars voor een grote uitdaging. “Zij kunnen investeren in elektrische vrachtwagens, maar dat lost het probleem van congestie niet op. Wij laten zien dat het anders kan. We groeien snel en breiden onze dekking in Rotterdam uit. Ons model bewijst zich, en ondernemers zien dat afvalinzameling schoner, efficiënter en socialer kan.”


Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van: