Minder vrachtverkeer door samen afval in te zamelen

Een witte vuilniswagen met het logo van Green Collective en op de achtergrond de Erasmusbrug

Een schonere, veiligere binnenstad door minder vrachtwagenverkeer. Dat is het doel van Green Collective, een initiatief van afvalinzamelaars Renewi en PreZero en beiden convenantpartners van Logistiek 010. Met gezamenlijke wagens en gecombineerde inzamelroutes zamelen zij afval van bedrijven in. Door minder verkeer, minder CO2-uitoot en minder geluidsoverlast zorgen zij voor een veiligere binnenstad. Alle afvalinzamelaars zijn welkom om zich bij Green Collective aan te sluiten.

Samenwerken met behoud van eigen klanten

Green Collective neemt een groot deel van het regelwerk rondom de gezamenlijke afvalinzameling uit handen. Maar wat betekent het initiatief voor de bedrijven afzonderlijk? Gerard Veldhuijzen, manager smart & city logistics bij Renewi vertelt: “Het idee van de samenwerking is dat ieder bedrijf zijn eigen klanten houdt, maar dat er één vrachtwagen wordt ingezet om het afval op te halen. Bij de inzameling werk je samen en trek je samen op, maar blijf je wel je eigen prijzen en afvalvolumes houden.”

De helft minder vrachtwagens in de binnenstad

Door Green Collective rijden er in de binnenstad tot maar liefst 50% minder vrachtwagens om afval in te zamelen. Dit betekent een stuk minder CO2-uitstoot. Want elke 100 kilometer die minder wordt gereden, zorgt voor een gemiddelde besparing van 160 kilogram CO2. Met Green Collective willen Renewi en PreZero (voorheen Suez) een bijdrage leveren aan schone en slimme logistiek. Met ambitieuze doelen zijn zij op weg naar nul uitstoot in de toekomst. Zo willen zij ervoor zorgen dat minstens 30 gemeenten in Nederland vanaf eind 2023 op een duurzame manier hun bedrijfsafval inzamelen.

Uitbreiden van Green Collective

Green Collective haalt op dit moment het afval op van winkels en horeca in bepaalde delen van het centrum van Rotterdam. Het initiatief kan op verschillende manieren uitgebreid worden. Zo willen zij het gebied waarin zij werken in de toekomst groter maken en willen zij met nog meer afvalinzamelaars samenwerken. Ook willen zij naast restafval ook ander afval zoals papier, karton en grondstoffen ophalen.

Lokale bedrijven, grote impact

Gerard wil vooral de lokale afvalinzamelaars uitnodigen om bij Green Collective aan te sluiten. “In de meeste grotere gemeenten zijn soms wel zeven of acht afvalinzamelaars actief. Hun deelname aan Green Collective is heel interessant, want de impact is groot. Lokale afvalinzamelaars hebben een  klantenkring, maar rijden wel de hele stad door. Voor het ophalen van relatief weinig afval, zijn zij dus veel op de weg en maken zij veel kilometers.”

Vertrouwen

Gerard benadert de ondernemers en gaat het gesprek met hen aan, zoals hij de afgelopen weken weer veel heeft gedaan. Vertrouwen is de sleutel. “Bedrijven gaan samenwerken met hun concurrenten en geven een deel van hun eigen werk uit handen. Dat is best spannend. Voor de lokale bedrijven helemaal. Hun grote zorg is dat ze in de schaduw komen te staan van Renewi en PreZero die groter zijn en landelijk opereren. Toch zijn de meeste ondernemers zich ervan bewust dat samenwerken niet alleen nodig is voor een beter milieu, maar ook hun eigen efficiëntie ten goede komt. Bovendien kunnen zij uiteindelijk zelf ook geld besparen. Een auto de stad in voor een handjevol klanten is namelijk best duur. Daarnaast zijn minder voertuigen op de weg nog veiliger ook.”

Nog meer voordelen

Het combineren van ritten levert ook andere voordelen op ten opzichte van een aantal beperkingen waar vervoerders in de binnenstad mee te maken krijgen. Zoals bijvoorbeeld bij venstertijden – tijdstippen waarop je niet mag laden en lossen – en voetgangersgebieden waar je op bepaalde momenten niet in mag. Of denk aan beperkingen in lengte en gewicht van transport.

Ook interessant voor andere sectoren

Ook voor andere sectoren is deze manier van samenwerken interessant, denkt Gerard. Voor koeriers van pakketdiensten of voor leveranciers van bijvoorbeeld meubels. “Zeker als een leverancier van ver komt en de binnenstad niet kent, dan rijd je je helemaal vast in de binnenstad voor het leveren van één bank of een keukenblad. Zijn advies: rijd naar een hub en combineer je lading met andere leveringen. Het bespaart ritten, kilometers, kosten en het is veiliger.”

Aansluiten of meer weten?

Wil je je aansluiten bij Green Collective? Of wil je eerst meer weten? Neem dan contact op met Gerard Veldhuijzen via gerard.veldhuijzen@renewi.com.

Voordelen van het combineren van ritten:

  • Beter voor het milieu en klimaat door minder CO₂-uitstoot
  • Veiligere binnenstad
  • Minder geluidsoverlast
  • Betere doorstroming/ minder opstoppingen
  • Kostenbesparing

Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van: