Van Dorp Installaties wil 100% energieneutraal zijn in al haar werkzaamheden in het centrum van Rotterdam. Het team in de stad heeft de overstap al gemaakt, met de opvallende, gele bakfietsen als zichtbaar bewijs. Op termijn wil Van Dorp Centrum Rotterdam dat ook alle onderaannemers en toeleveranciers aansluiten bij hun ambitie. Met deze aanpak is het bedrijf meteen klaar voor de landelijke zero emissie zone voor stadslogistiek.
Nick Noordzij, servicemanager bij Van Dorp Installaties, vertelt wat de aanleiding was voor deze ommezwaai: “We hebben ontzettend veel projecten in het centrum van de stad maar onze bedrijfsvoering paste daar niet meer bij. Monteurs stonden met hun busje regelmatig in de file, we konden klanten lastig bereiken, hadden hoge parkeerkosten en betaalden voor een kantoor dat voor een groot deel van de tijd niet werd gebruikt. Maar vooral hadden we niet de uitstraling die we wilden hebben.”
Duurzaam familiebedrijf
Die uitstraling is een duurzame organisatie willen zijn. Een drijfveer die volgens Nick te maken heeft met het feit dat Van Dorp een familiebedrijf is. En een familiebedrijf is van nature anders bezig met de lange termijn. Zeker met een directeur en grootaandeelhouder die zichzelf rentmeester noemt en de wereld een beetje mooier wil maken. Een manier van leven en denken die voelbaar is in de hele organisatie.
Helemaal anders
Vanuit die gedachte namen medewerkers van het team Van Dorp Rotterdam Centrum de hele bedrijfsvoering onder de loep. Het kantoor is nu een kleine ruimte midden in de stad voor de noodzakelijke dingen. Overleg? Dat kan in de koffietent om de hoek. Parkeerplaatsen zijn afgeschaft, want iedereen komt op de fiets of met het OV. Kom je toch met de auto, dan blijft deze aan de rand van de stad. Monteurs laden hun materiaal in hun knalgele, elektrische bakfietsen waarmee ze in een mum van tijd ter plaatse zijn. Een magazijn is overbodig want Van Dorp heeft afgesproken met haar leveranciers dat ze hun spullen direct afleveren bij de klant.
Partners inspireren
Bijna 100% zeker is Nick van zijn zaak dat Van Dorp het eerste grotere installatiebedrijf is dat zo werkt. Harde cijfers wat het daadwerkelijk oplevert, liggen nog op de plank. Maar klanten zoeken hen nu al op om hoe ze het doen, nieuwe medewerkers kiezen bewust voor Van Dorp als werkgever en er is geen leverancier die niet wil meedenken. De volgende stap is dat alle partners met wie Van Dorp zaken doet, toewerken naar nul emissie vervoer. “We delen zoveel mogelijk ons verhaal in de hoop dat goed voorbeeld goed doet volgen. We kunnen hen natuurlijk niet dwingen, maar we kennen eigenlijk niemand die hier niet enthousiast over is. Als we ergens komen, valt het ook op. De gele bakfietsen zijn echt een gespreksonderwerp.”
Gewoon doen!
De kracht van het concept is volgens Nick heel Rotterdams. Medewerkers die zien wat er moet gebeuren en de mouwen opstropen. Dat is ook zijn tip aan andere bedrijven die willen bijdragen aan nul emissie vervoer in de stad: gewoon doen! Want klein beginnen kan een grote impact hebben. Uitgebreide plannen voor deze transitie zijn er bij Van Dorp dan ook niet aan vooraf gegaan. “Dat komt volgend jaar wel”, besluit Nick, “als we het concept gaan evalueren en doorvoeren richting de andere vestigingen van Van Dorp. Met dat verschil dat de plannen dan gebaseerd zijn op ervaringen en bewijsvoering uit de praktijk in plaats van op wensen en verwachtingen in de toekomst.”