Lusthofstraat dankzij LabZES subsidie schoonst van Rotterdam?

Twee personen dragen spullen naar een Zero Waste busje

De Lusthofstraat wordt de eerste zero waste straat van Rotterdam. Tenminste als het aan ondernemersvereniging BIZ Lusthofstraat en afvalinzamelaar Irado ligt. De LabZES subsidie speelt daarin een belangrijke rol. “Als alle ondernemers van de Lusthofstraat meedoen, dan staat er straks geen afval meer in de straat.” 

In de gezelligste straat van Kralingen kunnen Rotterdammers allerlei soorten winkels en horeca te vinden. Het bruist er van het ondernemerschap. Maar zoals in elk winkelgebied is het een komen en gaan van verschillende vrachtwagens die afval ophalen. Dat zorgt volgens Cornelis Los, ondersteuner van de BIZ en bestuurslid van MKB Rotterdam, voor ‘chaos’ in de straat. “We hebben nu nog te maken met zeven private afvalinzamelaars. Allemaal met hun eigen wagens, die op allerlei verschillende tijdstippen langskomen. Dat geeft een rommelige aanblik, het is niet duurzaam en er is meer kans op ongelukken.” 

On-demand vuil ophalen

Samen met ‘circulair aanjager’ Dennis Rook van Irado probeert de ondernemersvereniging het tij te keren. De ambitie is om met één emissieloze inzamelaar van afval te werken, die on-demand het afval bij de ondernemer komt ophalen. Rook legt uit: “Het afval wordt met een licht elektrisch vrachtvoertuig (LEVV) opgehaald. De winkelier geeft aan wanneer hij het afval kwijt wil. Als de slager bijvoorbeeld ’s ochtends meldt dat zijn vuil opgehaald kunnen worden, dan zijn we er diezelfde ochtend of uiterlijk middag. Uiteraard proberen we dat te combineren met andere aanvragen in het gebied.”

Een zero-waste straat

Afvalbedrijf Irado haalt met de LEVV al het plastic, karton, glas, restafval en soms grofvuil binnen op bij de ondernemer. Dat betekent dat er geen afval op straat staat. “Als alle ondernemers van de Lusthofstraat meedoen, dan is de straat zero-waste”, vertelt Los. Rook vult aan: “Je scheidt dus vanaf de bron reststromen, waardoor veel herbruikbare stoffen overblijven. We gaan altijd na of iets herbruikbaar is. Grofvuil komt via ons bijvoorbeeld in het kringloopcircuit terecht. Ook adviseren we ondernemers hoe ze reststromen kunnen verminderen. Vraag een leverancier bijvoorbeeld om zijn kartonnen dozen terug te nemen.” 

BIZ Lusthofstraat

LabZES verbindt ondernemers

Veruit de meeste ondernemers zijn positief over de plannen voor de Lusthofstraat. Daar draagt de LabZES subsidie aan bij, vertelt Los: “Advies inwinnen, maar vooral alle ondernemers laten samenwerken, kost tijd en geld. Dankzij de subsidie krijgen we de ruimte om iedereen te informeren en het plan uit te voeren.” 

Over een aantal weken zal de LEVV bij zo’n 75 procent van de winkeliers in de Lusthofstraat het vuil komen ophalen. De hoop is dat het idee gekopieerd wordt in andere winkelgebieden in Rotterdam en dat grote ketens meedoen. Los heeft goede hoop: “Er staat al een informerend gesprek met het Kruidvat in de agenda, wie weet waar dat toe leidt!”

Subsidieregeling

Helaas kun je je niet meer aanmelden voor de LabZES subsidie. Wil je een project opstarten dat bijdraagt aan schone en efficiënte stadslogistiek? Misschien kunnen wij je helpen met een eenmalige financiële bijdrage. Op deze pagina kun je  andere subsidies en fiscale voordelen bekijken.


Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van: