Logistiek draagt bij aan efficiënter bouwen

Een man die met een bouwhelm voor een bouwplaats staat met zijn armen over elkaar

Samen met architectenbureau Groosman ontwikkelde Van Wijnen in opdracht van Woningstichting Samenwerking  Mariskwartier in Vlaardingen. Van Wijnen Stolwijk, realiseert de 141 nieuwe woningen. Bij binnenstedelijk bouwen zijn de uitdagingen groot. De bouwterreinen zijn klein, de bouw moet snel en natuurlijk met zo min mogelijk overlast voor de omgeving. Dat is nogal een opgave. Om het bouwproces zo efficiënt mogelijk in te richten heeft Arjan van Huizen, Logistiek engineer bij Van Wijnen,  een vergelijking gemaakt tussen modulair – en traditioneel bouwen. “Bij traditioneel bouwen weten we hoeveel beton en bewapening nodig is. Dat heb ik omgerekend naar het aantal ritten en vergeleken met het aantal vervoersbewegingen dat met prefabricage nodig is. Dat levert op papier al een behoorlijke besparing op.”

Prioriteit is het bouwproces

“Logistiek en dan met name de coördinatie van de transporten levert een belangrijke bijdrage aan het efficiënter bouwen. Dat we daarbij spitsmijdingen realiseren, is mooi meegenomen. Prioriteit is dat het bouwproces door blijft gaan. Gelukkig zijn er steeds meer innovaties in de bouw die hieraan bijdragen. Een voorbeeld van een innovatie is het driedimensionaal bouwen: BIM, hierbij wordt het gebouw vooraf digitaal opgebouwd, waarmee je eventuele problemen in het bouwproces voor kunt zijn.” Dat vraagt een andere benadering van het voorbereidingsproces en engineeringsproject.

Initiatieven

Van Wijnen is met verschillende pilots gestart om de logistiek te verbeteren. “Denk aan het toepassen van automatisering in logistieke systemen. Daarnaast  nemen we deel aan het onderzoekstraject van TNO’s 4C Control Tower voor de bouwlogistiek. Verschillende bouwbedrijven zijn bij dit traject aangesloten om metingen te laten verrichten. Met behulp van de metingen gaan we het logistieke proces monitoren, om daarmee meer bewustwording te creëren. Daarnaast werken we samen met verschillende Hogescholen. Zo loopt er een project in Gouda waar metingen worden verricht bij het gebruik van een HUB. En natuurlijk hebben we de afgelopen periode naar volle tevredenheid samengewerkt met De Verkeersonderneming. Ik ben trots op onze deelname aan het Beter Benutten project. Het is goed dat dit soort initiatieven er zijn. Bovendien wordt het door cofinanciering interessant gemaakt, daarnaast ondersteunt De Verkeersonderneming mij in contacten, bijvoorbeeld naar de gemeente.”

 

Interview met:                                   

Van Wijnen West

Logistiek Engineer :

Arjan van Huizen

Bedrijfstak:

Ontwikkelende bouwer

Bedrijfsgrootte:

1500 medewerkers

Oplossing:

Prefab bouwen


Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?