KlusHub Mego Mobility: van dieselbus naar elektrische scooter

Links is een mock up te zien van twee iphones. Aan de rechterkant de drie voertuigen van mego mobility.

’s Ochtends je bestelbus parkeren bij de hub. Nog even schroeven kopen bij de groothandel en op je elektrische scooter naar je klussen in de binnenstad. Dat is de gedachte achter start-up Mego Mobility: een startend platform voor schone deelmobiliteit in de bouw- en onderhoudssector. Oprichter Terence Carter vertelt over hoe zijn bedrijf dé oplossing biedt voor klussers die veel in de binnenstad werken: ”Ze kunnen meer klussen doen, met minder kosten.”

Met een studieachtergrond in Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft ging Terence Carter op zoek naar oplossingen in de praktijk. “Steeds meer gemeentes hebben de ambitie om binnensteden uitstootvrij en autoluw te maken. Tegelijkertijd is er een groeiend logistiek probleem bij de bouw- en onderhoudssector. De match was snel gemaakt.” Samen met zakenpartner Marvin Liot Backer startte Terence Mego Mobility. De start-up is momenteel bezig met pilots in Amsterdam en Rotterdam.

Busjes staan vaak lang vast in het verkeer. Bij aankomst moeten ze op zoek naar een parkeerplek. En parkeerkosten nemen alleen maar toe – zeker in het centrum.

Minder ritten, minder klussen, hogere kosten

Voor het oprichten van Mego Mobility deden Terence en Marvin hun eigen marktonderzoek. Ze vroegen aannemers, servicemonteurs, timmermannen en loodgieters welke logistieke problemen zij nu al ondervinden op weg naar de binnenstad in Amsterdam. “Klussers die met busjes de stad in moeten, staan lang vast in het verkeer. Bij aankomst moeten ze nog op zoek naar een parkeerplek. En de parkeerkosten nemen alleen maar toe – zeker in het centrum.” Ook is het soms zelfs onmogelijk om meerdere klussen op één dag te doen, in verband met de logistieke uitdagingen. “Sommige loodgieters gaan van drie klussen per dag naar één. Dat doet natuurlijk ook iets met de prijs. Soms zijn ze gedwongen voorrijkosten van € 145,- te rekenen.”

Met kleine elektrische voertuigen de binnenstad in

De elektrische scooters, bakfietsen en compacte auto’s van Mego Mobility zijn dan een uitkomst. Mego Mobility biedt de licht elektrische vrachtfietsen te huur aan bij een hub op een strategische locatie, aan de rand van de zero emissie zone. “Je reserveert van tevoren een passend voertuig voor jouw klussen. Je parkeert je bus bij de hub en laadt je gereedschap over. Parkeren is gratis en gaat eenvoudig op de stoep (voor de fiets of scooter) of haaks op een normale parkeerplek (voor de compacte auto). Je kunt het voertuig de hele dag gebruiken en levert het aan het einde van de dag weer in bij de hub.” De voertuigen zijn uitgerust met speciale dragers en bakken, zodat gereedschap en materiaal eenvoudig mee kan.

mego-mobility
De compacte auto en de elektrische scooter van Mego Mobility

De prijs voor het huren van de voertuigen zal variëren van € 20,- tot € 35,- voor de bakfiets of scooter, tot ongeveer € 45,- per dag voor de compacte auto. Dat is inclusief parkeerkosten. “Voor de bakfiets en scooter zijn geen parkeerkosten omdat deze op de stoep mogen. De compacte auto kan gratis in de gehele stad in een parkeervak geparkeerd worden.” Een bijkomend voordeel is de strategische locaties van de hubs. “We willen samenwerken met groothandels en de hubs creëren op hun terrein. Zij zitten vaak op gunstige locaties, dicht bij de snelweg en aan de rand van stad. En voor de vakmensen is het ideaal als ze voor hun klussen nog materiaal of gereedschap nodig hebben.”

Voor wie is Mego Mobility?

Volgens het onderzoek van Mego Mobility zijn hun diensten met name geschikt voor de bouw-, onderhouds- en installatiesector. “De voertuigen hebben een beperkte laadruimte. Mego is daarom een uitkomst voor de klusser die met weinig gereedschap meerdere klussen op één dag in één stad uitvoert. Dat is bijvoorbeeld een cv-monteur die planmatig onderhoud uitvoert. Of een monteur voor een telecombedrijf die modems installeert.”

We willen onze dienst eerst verder ontwikkelen. We roepen geïnteresseerde bedrijven daarom op zich aan te melden voor onze pilot in Rotterdam.

Terence ziet ook kansen in grootschalige bouwprojecten. “Vaak wordt bij bouwprojecten het gereedschap op één dag geleverd. Het bouwmateriaal wordt geleverd door groothandels. Wat je nu ziet, is dat bouwvakkers die van buiten de stad komen, alsnog met hun bus naar de bouwplaats komen, terwijl ze niet iets vervoeren dat ze direct nodig hebben. Als alle bouwvakkers gebruik zouden maken van kleine voertuigen, scheelt dat enorm veel verkeers- en parkeerproblemen.”

De voordelen op een rij

  • Tijdwinst door efficiëntere logistiek;
  • Minder uitstoot door schoon vervoer;
  • Minder parkeer- en brandstofkosten;
  • De stad wordt weer toegankelijk voor bouw-, onderhouds- en installatieverkeer;
  • Een betaalbare prijs voor bouw en onderhoud voor inwoners van de stad;
  • Je hoeft niet te investeren in nieuw vervoer.

Pilot in Rotterdam

Momenteel bevindt Mego Mobility zich in de pilotfase. “We willen onze dienst eerst verder ontwikkelen. Zowel het digitale gedeelte en de gebruikerservaring, als de voertuigen. Welke voertuigen zijn het meest geschikt? Welke moeten we nog aanpassen? Die vragen willen we beantwoorden voordat we op grote schaal doorontwikkelen.”

Meg-mobility-ACW
Glasbewassingsbedrijf ACW B.V., HUB010 en Mego Mobility

Vorige maand startten ze een pilot in Rotterdam. De voertuigen staan geparkeerd bij HUB010 en glasbewassingsbedrijf ACW B.V. gaat het vervoer voor een periode van drie maanden testen. “Geweldig dat we zo snel van start konden in Rotterdam,” zegt Terence, “maar hoe meer hoe beter. We roepen daarom geïnteresseerde bedrijven op zich aan te melden voor onze pilot in Rotterdam.”

Doe je mee?

Werk je in de bouw-, onderhouds-, of installatiesector? Ben je klaar met vaststaan in het verkeer, zoeken naar een parkeerplek en hoge kosten betalen voor parkeren? En wil je nu al aan de slag met schone en efficiënte stadslogistiek in Rotterdam? Meld je dan aan voor de pilot van Mego Mobility door een email te sturen naar: info@megobility.com

Kijk voor meer informatie op: www.mego-mobility.com


Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?