‘De perfecte bouwplaats is geen bouwplaats’ – 6 tips voor bouwbedrijven die minder uitstoot willen

Een poster van de bouwplaats van de toekomst volgens BAM

Volledig emissievrij bouwen betekent niet bouwen. Dat is in deze tijden geen optie. Er zijn wel veel manieren om de emissie op en rond het bouwterrein te verminderen. Jeroen Zandboer, manager Duurzaamheid bij BAM Bouw Techniek – Integrale Projecten, geeft tips hoe bouwbedrijven uitstoot tot een minimum kunnen beperken.

Eigenlijk moet de hele traditionele bouw van begin tot eind op de schop, stelt Jeroen Zandboer, Manager Duurzaamheid bij BAM. Het begint bij de vraag van de klant: “We merken dat er nauwelijks naar een duurzame uitvoering van projecten wordt gevraagd. De reden: het kost meestal meer dan de traditionele weg.” Het is een tegenstrijdigheid waar bouwbedrijven mee worden geconfronteerd. “Vanuit de maatschappij en politiek wordt duurzaam bouwen verwacht, maar in de praktijk vraagt de klant nagenoeg niet naar een duurzame uitvoering en is er geen extra budget om het toch te realiseren.”

 

1. Maak klanten bewust van duurzame opties

Het betekent dat bedrijven zelf moeten investeren in duurzaamheid en klanten meer moeten sturen om daaraan te denken bij een aanvraag. “Het zijn kleine stapjes, maar we zien wel enige ontwikkeling. Dat komt ook door nauwere samenwerking als uitvoerende partij met ontwikkelaars en architecten. Je moet anders gaan ontwerpen en bouwen, dat moet logisch op elkaar aansluiten”, legt de manager uit. 

Een voorbeeld daarvan is prefab bouwen, waarbij grote onderdelen in de fabriek worden gemonteerd. Ook modulair bouwen is een mooi alternatief. “Modulair bouwen betekent dat je een gebouw zo ontwerpt dat je het makkelijk uit elkaar kunt halen en ergens anders kunt opbouwen. Dit is interessant met het oog op eindige grondstoffen. Je kunt de materialen over 20 jaar ergens anders hergebruiken.”

 

2. Maak (her)gebruik van vrijkomend materiaal

Na de tekentafel ligt ook in de uitvoering de nadruk op hergebruik. “Bij BAM is op alle bouwplaatsen een milieustraat aanwezig. We scheiden vrijkomende materialen bij de bron, zoals hout en plastic. Ik noem het liever geen afval, want dat klinkt alsof je er niks mee kan. Wat overblijft sturen we naar partijen die dat kunnen hergebruiken. Ook houden we bij hoeveel vrijkomende materialen we hebben en monitoren maandelijks de uitstoot”, vertelt Zandboer. Met zulk inzicht kun je goed sturen op vermindering en het in de toekomst zelfs voorkomen.

 

3. Kies de juiste partner

Maar de sleutel in het waarmaken van zero waste bouwplaats is partnerschap. Daarin heb je de keuze: werk je samen met een partner die dezelfde doelen nastreeft of met een partij die nog niet nadenkt over die schone toekomst? “Het zou mooi zijn als meer grote bedrijven een statement maken, waarbij de markt de noodzaak voelt om te investeren in duurzame oplossingen. Aan rokende dieselbusjes doen we niet meer en aan inefficiënte ritten ook niet. We gaan daarom in gesprek met onze partners en kijken samen hoe te investeren in duurzame oplossingen.” 

 

4. Verminder logistieke bewegingen

Een onmisbaar onderdeel in de puzzel van het emissievrij bouwen zijn de logistieke bewegingen van en naar de bouwplaats. Zandboer: “Vrachten moet zo schoon en zo vol mogelijk zijn, en zo min mogelijk rijden. Maar dat is nog lang niet altijd het geval.” Elektrische wagens kunnen de zwaarte van het transport vaak nog niet aan. Daarnaast is het natuurlijk maar de vraag of je midden in de stad met grote vrachtwagens wilt blijven rijden. BAM maakt daarom graag gebruik van hubs. Daar verzamelen we alle materialen, zodat we in woonwijken kleinere elektrische voertuigen kunnen inzetten.” 

 

5. Kijk naar automatisering

In de verre toekomst ziet de manager Duurzaamheid een rol weggelegd voor robots. “Er bestaat bijvoorbeeld een robot die gaten boort waaraan installaties gekoppeld kunnen worden. Dat scheelt je een ritje met bouwvakkers en misschien zelfs nog eens terugkomen, omdat er een gat te weinig is geboord. Automatisering kan zeker een van de oplossingen zijn richting de perfecte bouwplaats. Maar stap voor stap: verandering kost tijd.”

 

6. Doe het samen

Tot slot heeft Zandboer een tip voor alle ondernemers in de regio die willen investeren in duurzaamheid: “Breid je zakelijk netwerk uit om partners te vinden die dezelfde klimaatambities hebben als jij. Sluit je bijvoorbeeld aan bij de Klimaatalliantie Duurzame Mobiliteit: een netwerk van Rotterdamse bedrijven, Zuid-Holland Bereikbaar en de Gemeente Rotterdam. Sparren met andere ondernemers is leerzaam en het is ook een stok achter de deur. We moeten het echt samen doen.”

 


Array

Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?