Artikelen

Alternatieve brandstoffen, een infrastructuur voor elektrische laadpunten in de stad, subsidies- en stimuleringsregelingen. Bij stadslogistiek komt heel wat kijken. Kennis en informatie delen we daarom in de vorm van uitgebreide artikelen over uiteenlopende onderwerpen.

Filter resultaten

Schone logistiek

Wat is duurder: een bestelbus op diesel of elektriciteit?

Een veelgehoord bezwaar is dat elektrische auto’s of bestelbussen duurder zijn dan voertuigen op benzine of diesel. En dat klopt meestal wanneer je alleen naar de aanschafwaarde kijkt. Bereken je de total cost of ownership, dan ziet het kostenplaatje er vaak anders uit. We laten het verschil in kosten tussen een diesel- en een elektrische […]

Ga naar artikel Wat is duurder: een bestelbus op diesel of elektriciteit?
Schone logistiek

7 feiten en fabels over elektrisch rijden

Is een elektrische bestelbus aanschaffen nou duur, of toch niet? En hoe zit het precies met laden en de levensduur van de accu? We zetten de feiten en fabels over elektrisch rijden voor je op een rij. 1. Er zijn niet genoeg laadvoorzieningen Fabel. Nergens in Nederland hoef je met een lege batterij komen te […]

Ga naar artikel 7 feiten en fabels over elektrisch rijden
Regelgeving

Verschil ZES-zone en milieuzone Stad Rotterdam

De milieuzone in Rotterdam en de ZES-zone. Beide zijn bedoeld om luchtkwaliteit en mate van uitstoot in steden te verbeteren. Wat is nu het verschil? ZES-zone De ZES-zone is een van de maatregelen in het kader van schone en slimme stadslogistiek. Voor het vervoer van goederen mogen binnen deze zone alleen uitstootvrije bestel- of vrachtauto’s […]

Ga naar artikel Verschil ZES-zone en milieuzone Stad Rotterdam
Schone logistiek

Zo werkt Rotterdam aan voldoende laadpalen voor bestelvoertuigen

Voor bestelauto’s zijn er drie mogelijkheden om op te laden: thuis laden, op bedrijventerreinen, of snelladen in de stad. Merijn Rijnsburger vertelt hoe de gemeente hier de komende jaren in gaat ondersteunen.

Ga naar artikel Zo werkt Rotterdam aan voldoende laadpalen voor bestelvoertuigen
Schone logistiek Slimme logistiek

De ZES-zone: wat moet je weten en wat kun je doen?

Begin 2022 met goede voornemens, want over drie jaar is de Zero Emissie Zone (ZES-zone) voor stadslogistiek in Rotterdam een feit. Vanaf dat moment mag je als ondernemer alleen nog met schoon en zo efficiënt mogelijk vervoer de stad in. Met nul uitstoot, nul opstoppingen en nul inefficiënte ritten willen we de stad gezond, bereikbaar en aantrekkelijk houden. In dit artikel helpen we je op weg met uitleg, informatie, inspiratie en advies.

Ga naar artikel De ZES-zone: wat moet je weten en wat kun je doen?
Schone logistiek Regelgeving

Rotterdam past regels milieuzones vrachtauto’s aan

Rotterdam is een van dertien Nederlandse steden met een milieuzone voor vrachtauto’s. Per 1 januari 2022 gelden in al deze milieuzones dezelfde toegangseisen. Vanaf dat moment mogen vrachtauto’s alleen in de milieuzone zijn als ze op zijn minst voldoen aan emissieklasse 6 (Euro VI).

Ga naar artikel Rotterdam past regels milieuzones vrachtauto’s aan
Schone logistiek

‘Elektrische bestelbus niet alleen beter, ook goedkoper’

Carlo van de Weijer, directeur Smart Mobility van de Technische Universiteit Eindhoven, sprak op 10 december tijdens het Plug In 010 evenement over zijn visie op elektrisch rijden in de toekomst. “Tien jaar geleden was schone technologie idealistisch. Dat is veranderd omdat het dikke business is geworden.” Elektrisch rijden zit in de lift, ook voor […]

Ga naar artikel ‘Elektrische bestelbus niet alleen beter, ook goedkoper’
Schone logistiek Slimme logistiek Voordelen

Grote kansen elektrische stadslogistiek

Leefbare binnensteden en het terugdringen van uitstoot vraagt om slimmere stadslogistiek en om emissievrije voertuigen. Omdat het aanbod van elektrische bestelwagens en vrachtauto’s snel toeneemt, ligt voor ondernemers het elektrificeren van het goederenvervoer van en naar de stad voor de hand. Er zijn veel vragen, maar het biedt ook veel kansen.

Ga naar artikel Grote kansen elektrische stadslogistiek
Schone logistiek Slimme logistiek

ANWB en PostNL maken zorg bereikbaar met drones

Transport via drones in de logistiek wordt steeds concreter en mogelijke toepassingen lijken grenzeloos. Op dit moment werken ANWB en PostNL samen met Erasmus MC en Sanquin om met drones zorg beter bereikbaar te maken en te houden. De eerste testvluchten tussen Rotterdam en Zeeland zijn zelfs al een feit.

Ga naar artikel ANWB en PostNL maken zorg bereikbaar met drones
Schone logistiek Slimme logistiek

Gecombineerd de hub uit, schoon en efficiënt de stad in

Bouwhubs, logistieke hubs, stadhubs, microhubs, projecthubs. Hubs zijn in opkomst, maar wat zijn het precies? En wat heb jij eraan als logistiek vervoerder? Alle hubs hebben in ieder geval een ding gemeen: goederen worden verzameld op één centrale plek. Vervolgens zijn er verschillende mogelijkheden. Wat is een hub? Een hub is een centrale plek vaak […]

Ga naar artikel Gecombineerd de hub uit, schoon en efficiënt de stad in
Schone logistiek Slimme logistiek

LEVV als vervanger van de Rotterdamse bestelauto?

Licht elektrische vrachtvoertuigen (LEVV's) zijn ontworpen voor de distributie van goederen en zijn een veelbelovend alternatief voor vervuilende bestelauto’s.

Ga naar artikel LEVV als vervanger van de Rotterdamse bestelauto?
Schone logistiek

Rotterdamse strategie laadinfrastructuur

Rotterdam gaat voor uitstootvrij vervoer in de stad. Door de introductie van de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek in 2025,  zal steeds meer goederenvervoer elektrisch of op een andere manier uitstootvrij zijn. Daarnaast rijdt naar verwachting in 2030 het hele personenvervoer over water en alle RET-bussen elektrisch, evenals een kwart van het personenvervoer. Dat alles vraagt om een slimme laadstrategie. Deze strategie ligt er nu.

Ga naar artikel Rotterdamse strategie laadinfrastructuur

Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van: