Gecombineerd de hub uit, schoon en efficiënt de stad in

Een foto van een grote trekker-opleggercombinatie met op de achtergrond de Erasmusbrug en de skyline van rotterdam

Bouwhubs, logistieke hubs, stadhubs, microhubs, projecthubs. Hubs zijn in opkomst, maar wat zijn het precies? En wat heb jij eraan als logistiek vervoerder? Alle hubs hebben in ieder geval een ding gemeen: goederen worden verzameld op één centrale plek. Vervolgens zijn er verschillende mogelijkheden.

Wat is een hub?

Een hub is een centrale plek vaak aan de rand van de stad waar verschillende logistiek vervoerders uit allerlei sectoren hun ladingen bij elkaar kunnen brengen. In een hub kunnen zij hun goederen tijdelijk opslaan of combineren met andere ladingen. Zo kunnen zij het aantal ritten verminderen en/of de goederen overladen naar schone voertuigen. Een hub is daarmee een van dé oplossingen voor schone en slimme stadslogistiek. Zo houden we de stad aantrekkelijk, bereikbaar en gezond.

De mogelijkheden van een hub

Het combineren en overladen van goederen heeft veel voordelen. Goederen worden overgeladen naar uitstootvrije voertuigen zoals elektrische vracht- of bestelauto’s of vrachtfietsen. Zo vervolgen de goederen hun weg vanuit de hub op een schone manier de stad in. Combineren van ladingen betekent ook nog eens minder vrachtauto’s op de weg en minder ritten heen en weer. Met een betere doorstroming in en rond de stad als gevolg. Voor je eigen bedrijf betekent een hub een efficiëntere inzet van tijd en personeel, omdat je transporten combineert en/of werk uit handen laat nemen.

Voor klanten in de stad waar goederen met regelmaat geleverd worden, kan de hub ook als tijdelijke opslag dienen van voorraad. Vanuit de voorraad kunnen steeds kleine hoeveelheden snel geleverd worden. De levering kan dan ook gecombineerd worden met andere ladingen.

De voordelen van een hub:

  1. Eén centrale plek, aan de rand van de stad
  2. Opslagmogelijkheden
  3. Minder auto’s op de weg, minder ritten heen en weer en minder kilometers door het combineren van goederen
  4. Schone logistiek door gebruik van elektrisch vrachtvervoer
  5. Meer personeel voor je eigen bedrijf (verhoging arbeidscapaciteit), omdat er werk/ ritten uit handen worden genomen of gecombineerd worden
  6. Snelle en flexibele levering van goederen en aanvulling van voorraden, doordat een hub dichtbij een afleveradres zit

HUB010: logistieke dienstverlener in hartje Rotterdam

HUB010 is een voorbeeld van een logistieke hub in Rotterdam en een initiatief van Vlot Logistics. Deze laatste is van oudsher een verhuisbedrijf en is nu een brede logistieke dienstverlener voor leveringen van meubels, keukens, witgoed of extra service leveringen zoals montage.

“De toegevoegde waarde van Vlot Logistics zit in het totaalpakket aan dienstverlening dat wij bieden”, vertelt projectmanager Nathan Dane. “Neem keukenwinkels, deze leveren vaak apparaten en kastjes van verschillende leveranciers. Wij nemen voor de klant alles in ontvangst, leveren alle spullen gelijktijdig en installeren bijvoorbeeld ook vaatwassers en wasmachines voor een aantal opdrachtgevers. Een ander bijkomend voordeel: we nemen het oude apparaat mee retour.”

HUB010-vrachtwagen

Van praten naar doen

Dit is de service die ook HUB010 verleent. “Klopt”, bevestigt Nathan die ook projectmanager is bij de hub. “Als concept ligt dat in het verlengde. Er wordt veel gepraat in Rotterdam over schoner en slimmer vervoer, maar er zijn concrete acties nodig. De hubs die er zijn, richten zich vaak op een specifiek onderdeel. Wij zagen met wat wij al deden kans om een goede bijdrage te leveren. Naast expertise hebben we ook materieel en middelen als kranen, palletopslag en een wagenpark, dus eigenlijk was het een logische stap.”

Uitgebreid elektrisch wagenpark

Voor schoon vervoer richting de stad beschikt HUB010 over een groot, eigen wagenpark met verschillende elektrische voertuigen. Zoals elektrische bakwagens met laadklep en de eerste 100% elektrische kraanwagen van Nederland. Ook heeft HUB010 autolaadkranen voor de overslag van goederen en snelladers voor het opladen van elektrische voertuigen. De transporten worden uitgevoerd door chauffeurs die speciaal zijn opgeleid voor elektrisch rijden. Daarnaast beschikt HUB010 ook nog steeds over een regulier wagenpark. Elektrisch is dan wel het streven, maar nog niet alle bedrijven zijn zover.

Aan de Maas en randje ZES-zone

HUB010 ligt aan de Bijlstraat in Zuid aan de nieuwe Maas, naast de Maastunnel met zicht op de Euromast en de Erasmusbrug en grenst aan de toekomstige ZES-zone. Het warehouse biedt 3.000 vierkante meter ruimte voor de opslag van goederen. Ook op het buitenterrein van 7.000 vierkante meter kunnen goederen worden opgeslagen. De kosten voor handling en opslag gaan per eenheid of pallet. De kosten voor het transport worden berekend per rit of palletstaffel.

Voor welke andere sectoren zijn hubs interessant?

Sommige logistiek, zoals die van supermarkten, is al zo efficiënt dat een hub niet echt voordeel oplevert. Voor andere sectoren kan het volgens Nathan zeker interessant zijn. Denk aan:

  • Distributeur van kleine pakketten
  • Leveranciers van zwaardere meubels, tuinmeubilair, kantoorbenodigdheden handdoeken of koffiebekers
  • Serviceleveranciers, zoals liftmonteurs waar de reserveonderdelen opgeslagen liggen in een hub
  • Infrasector
  • Machineverhuur

Meer weten over HUB010? Lees dan hier verder.

Subsidie voor schone en slimme stadslogistiek

Wil je als bedrijf je ritten verminderen en je uitstoot omlaag brengen en heb je daarvoor een vernieuwend idee, dan kun je subsidie aanvragen. Dat is de LabZES-subsidie waar je hier meer over kunt lezen.

Persoonlijk advies? Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Benieuwd of combineren van ritten of het overslaan van goederen goede alternatieven zijn voor jouw bedrijf? Wij helpen je graag met gratis, persoonlijk advies en praktische tips. Lees hier meer.


Array

Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?