Transport via drones in de logistiek wordt steeds concreter en mogelijke toepassingen lijken grenzeloos. Op dit moment werken ANWB en PostNL samen met Erasmus MC en Sanquin om met drones zorg beter bereikbaar te maken en te houden. De eerste testvluchten tussen Rotterdam en Zeeland zijn zelfs al een feit.
Proefvluchten met drones vanuit Rotterdam
Transport via drones is snel, schoon en hyperefficiënt. Het is dé oplossing wanneer de bestaande infrastructuur overbelast is, onvoldoende aanwezig is of soms zelfs niet aanwezig. Bijvoorbeeld door drukte en files op de wegen, bij eilanden of afgelegen regio’s. En soms kan dat een probleem zijn, zoals bij het leveren van zorg op het juiste moment, op de juiste plek.
Door files komt spoedhulp van het Erasmus MC vaak te laat bij patiënten in die regio
Zorg beter bereikbaar en dichtbij
Daarom zijn ANWB en PostNL een proef gestart voor het vervoer van medicijnen en medische samples zoals bloed en diagnostische monsters via drones. Met deze Medical Drone Service willen beide partijen dat zorg toegankelijk en beschikbaar is en blijft voor iedereen, op alle plekken in Nederland. In samenwerking met Erasmus MC en bloedbank Sanquin wordt momenteel de inzet van drones getest tussen Rotterdam en Zeeland.
“Door files komt spoedhulp van het Erasmus MC vaak te laat bij patiënten in die regio”, vertelt Quirijn de Geus, strategisch business developer bij PostNL. “Andersom moet een patiënt voor een eenvoudige afspraak in het ziekenhuis voor medicatie of een bloedtransfusie langdurig in de auto zitten en vaak in de file staan. Transport via drones brengt de zorg snel en comfortabel in de buurt van de patiënt, en dat is voor iedereen alleen maar winst.”
Regelgeving en langere testvluchten
Ideeën om drones ook op andere vlakken in te zetten zijn er zeker, maar volgens Quirijn moet eerst deze operatie helemaal slagen. “Dat neemt nog wel even wat tijd in beslag. Alleen al het vliegen is een hele klus met regelgeving en afspraken in het luchtruim. We hebben zeker ideeën over de langere termijn, maar we wachten nu eerst de wetgeving af zodat we kunnen starten met de medische spoedzendingen.”
De komende tijd onderzoekt Medical Drone Service verder hoe er veilig en betrouwbaar gevlogen kan worden. Tot het eind van dit jaar mogen testvluchten plaatsvinden tussen Rhoon en Oud-Beijerland. Dit gebied is door de overheid aangewezen als testlocatie. Na deze datum bepaalt de overheid of er langere testvluchten mogen worden uitgevoerd, ook boven bewoonde gebieden. “Omwonenden en betrokkenen worden altijd vooraf goed geïnformeerd”, zegt Quirijn tot slot.
Meer weten over Medical Drone Service? Kijk dan hier