Krijgt jouw bedrijf te maken met de zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s? En overweeg je (een deel van) het wagenpark te elektrificeren? Dan kan het handig zijn om deze voertuigen op te laden op eigen terrein. Er zijn verschillende punten waar je rekening mee moet houden, wanneer je gaat laden op eigen terrein.
1. Energiebehoefte
Wat is de huidige energiebehoefte van de processen binnen het bedrijf en wat zijn de elektrificatieplannen voor de korte en lange termijn? Hoeveel voertuigen wil je opladen en wat is hun energieverbruik?
2. Capaciteit van het elektriciteitsnet
Voordat je begint met het installeren van laadpunten, is het belangrijk om de capaciteit van je huidige elektriciteitsnet te beoordelen. Het elektriciteitsnet moet voldoende capaciteit hebben om aan de vraag te voldoen, om overbelasting en stroomuitval te voorkomen.
3. Type laadpunten
Er zijn verschillende soorten laadpunten beschikbaar, met verschillende laadsnelheden en functionaliteiten. Snelladers zijn handig als je een korte oplaadtijd nodig hebt, maar ze vereisen meestal een hogere investering en hebben een hoger vermogen. Reguliere laadpunten zijn geschikt voor langzaam opladen gedurende langere perioden.
4. Optimaal energiegebruik
Slim energiebeheer kan helpen bij kostenoptimalisatie en het verminderen van de belasting van het elektriciteitsnet. Overweeg het implementeren van slimme laadoplossingen, zoals load balancing en tijdschema’s, om de beschikbare energie efficiënt te verdelen. Slimme energiemanagementsystemen kunnen ook oplaadtijden plannen op basis van de energietarieven, zodat je kunt profiteren van voordelige periodes met lagere elektriciteitskosten.
5. Investering en rendement
Het opzetten van laadinfrastructuur op eigen terrein vergt een initiële investering. Omdat de energieprijzen momenteel erg fluctueren hangt de investeringskeuze nauw samen met de prijzen in je energiecontract. Laden op eigen terrein is momenteel in de meeste gevallen ongeveer €0,40, terwijl publiek laden al snel €0,50 per kWh kost.
6. Overweeg implementatie energiebronnen, opslag en samenwerking
Het installeren van eigen energiebronnen zoals zonnepanelen, het installeren van energieopslag of samenwerkingen met ondernemers in de buurt kan de beschikbare energiecapaciteit verder optimaliseren. Hiermee kun je investeringen in een zwaardere netaansluiting vermijden en het elektriciteitsnet ontlasten.
7. Toekomst
De elektrische mobiliteitsmarkt groeit snel en technologieën ontwikkelen zich voortdurend. Zorg ervoor dat je laadoplossing schaalbaar is en flexibiliteit biedt om in te spelen op veranderingen. Overweeg ook het installeren van laadstations met hogere laadvermogens, zodat je klaar bent voor de komst van voertuigen met grotere accu’s en snellere laadbehoeften.
Energiescan van Bluekens EV
Wil je professionele begeleiding in bovenstaande punten? Met de Energiescan van Bluekens EV krijg je een grondige analyse van jouw bedrijfssituatie. Bluekens geeft advies over jouw laadinfrastructuur en zorgt ervoor dat de juiste laadinfra-oplossingen ontwikkeld en geïnstalleerd worden. Daarnaast kan Bluekens EV energieverbruik monitoren en optimaliseren.
Meer informatie over laden en het overstappen naar duurzaam en uitstootvrij vervoer is te lezen op de pagina Alles over elektrisch rijden of in het Stappenplan Elektrisch Rijden.