De ZES-zone: wat moet je weten en wat kun je doen?

Skyline van Rotterdam met op de voorgrond een snelweg

Begin 2022 met goede voornemens, want over drie jaar is de Zero Emissie Zone (ZES-zone) voor stadslogistiek in Rotterdam een feit. Vanaf dat moment mag je als ondernemer alleen nog met schoon en zo efficiënt mogelijk vervoer de stad in. Met nul uitstoot, nul opstoppingen en nul inefficiënte ritten willen we de stad gezond, bereikbaar en aantrekkelijk houden. In dit artikel helpen we je op weg met uitleg, informatie, inspiratie en advies.

De ZES-zone: wat is het en voor wie?

In de ZES-zone moeten per 1 januari 2025 alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s uitstootvrij zijn. De zone is een afgebakend gebied waarbinnen alleen emissievrije voertuigen zijn toegestaan en de logistiek zo efficiënt mogelijk wordt uitgevoerd door bijvoorbeeld bundeling van goederen aan de rand van de stad. Het gaat om alle bestel- en vrachtauto’s die bedrijfsmatig gebruikt worden. Welke dat precies zijn en wat de ontheffingsmogelijkheden zijn, lees je op deze pagina. Op de kaart hieronder zie je de voorlopige grenzen van de ZES-zone (Figuur 1).

Figuur 1. Concept contour van de ZES-zone

Wat betekent de ZES-zone voor jou als ondernemer?

Dit betekent dat jij als ondernemer met je bestelbus of vrachtauto alleen nog de stad in mag met schoon, uitstootvrij, vervoer. Dat kan een elektrische bestel- of vrachtauto zijn, een elektrische scooter, een vrachtfiets of iedere andere vorm van uitstootvrij vervoer. Lees op deze pagina meer over elektrisch rijden met een bestel- of vrachtauto.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om je goederen af te leveren aan de rand van de stad, in zogenaamde hubs waar een elektrisch wagenpark of vrachtfietsen beschikbaar zijn. Vaak worden de goederen gecombineerd om ritten zo efficiënt mogelijk te maken. Vanuit deze hub leggen de goederen de last mile naar de plek van bestemming schoon en efficiënt af.

We gaan je helpen

Je staat er niet alleen voor. De gemeente Rotterdam helpt je op weg met informatie, advies en verschillende subsidies. Binnen de Logistiek 010 community kun je daarnaast kennis uitwisselen met andere ondernemers en doe je inspiratie op voor mogelijke oplossingen voor jouw bedrijf.

Subsidies

Bij de gemeente Rotterdam en Rijksoverheid kun je verschillende subsidies aanvragen. Met deze subsidies kun je goedkoper overstappen naar een elektrische bestel- en vrachtauto’s. Ook zijn subsidies die je stimuleren om het aantal ritten in de stad te verminderen. Alle subsidies zijn hier te vinden.

Gratis adviesgesprek op maat

De logistiek makelaars van de Gemeente Rotterdam geven je gratis en persoonlijk advies en praktische tips geheel afgestemd op jouw vragen, jouw bedrijf en jouw manier van ondernemen. Hierin komt het volgende aan bod:

  • De ZES-zone en eventuele overgangsregelingen;
  • E-besteladvies op maat met een persoonlijke kostenberekening;
  • Subsidies en fiscale voordelen op maat;
  • Mogelijkheden voor efficiënte stadslogistiek voor bijvoorbeeld minder ritten en kilometers;
  • Een persoonlijke, online omgeving waar je kostenberekeningen en je adviesrapport op maat vindt.
  • Een Ecostars waardering.

Kijk op deze pagina voor meer informatie over het adviesgesprek en maakt direct een afspraak.

Word lid van Logistiek 010

Aansluiten bij Logistiek 010 biedt voordelen. Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van stadslogistiek, je vindt er alle relevante kennis en concrete handvatten om de transitie te kunnen maken én een netwerk waarbinnen je ervaringen kunt uitwisselen. Daarnaast heb jij natuurlijk ook kennis en ervaring te brengen die je deelt met anderen binnen het netwerk en sta je open voor samenwerking. Lees hier meer informatie over hoe je lid kunt worden van Logistiek 010.

Wat levert schone en slimme logistiek je op?

Iedereen moet mee in de overgang naar een schoner en gezondere stad. Als je nu instapt, heb je straks heel wat minder zorgen. En ben je in 2025 helemaal klaar voor de ZES-zone.

  • Je voldoet aan de regelgeving en voorkomt gedoe en stress achteraf;
  • Je bespaart kosten als ondernemer door efficiënt te rijden en samen te werken in de keten: geen halve ladingen, geen onnodige ritten heen en weer;
  • Je levert je bijdrage aan een beter milieu, en dat komt ook je bedrijf en imago ten goede. Je groene imago kun je laten zien aan de buitenwereld met een Ecostars-waardering. Meer info over Ecostars lees je hier.
  • Je houdt Rotterdam gezond, bereikbaar en aantrekkelijk;

Is dit plan wel haalbaar voor mij?

Met subsidies en gratis advies op maat helpen we alle ondernemers – groot of klein – op weg, stap voor stap. Er is meer mogelijk dan je denkt en voor alles vinden we een oplossing.

Inspiratie van collega’s

Weten hoe je collega-ondernemers op weg zijn naar nul? Laat je hier inspireren:

Alle stappen op een rijtje

Veel informatie? Hieronder zetten we alles op een rijtje. Volg deze stappen en ga goed voorbereid op weg naar 2025.

  1. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen over Zero Emissie Stadslogistiek in Rotterdam;
  2. Plan een adviesgesprek in met onze Logistiek makelaars en kom erachter wat de ZES-zone voor jou inhoudt en wat je moet doen om de zone in 2025 in te mogen;
  3. Zet stappen op het gebied van slimme en schone stadslogistiek en wees voorbereid op de Zero Emissie Zone in 2025;
  4. Word lid van de Logistiek 010 community en deel jouw kennis en ervaring met andere organisaties.

Heb je nog vragen? Kijk dan eens bij onze veelgestelde vragen of neem contact op via
dit formulier.


Array

Blijf op
de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Initiatief van:

Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom de ZE-zone van Rotterdam?